MERSİN - 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre dünyada 500 milyon kadar engelli insan bulunduğunu belirtti.
Engelliliğin ne anlama geldiği hakkında açıklamada bulunan Dr. Aytekin Kemik, “Yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle vücutlarının tamamı ya da bir kısmı iş göremez halde olan, zihinsel ve gelişimsel yönlerden yetersizlik veya farklılık gösteren kişilere, engelli denilmektedir. Farklı nedenlere bağlı olarak oluşan engellilik zihinsel engelli, görme engelli, işitme ve konuşma engelli, ortopedik engelli ve süreğen engelli olmak üzere temel olarak beş başlıkta incelenir.” diye belirtti.
Dünyada 500 milyon engelli var
Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre dünyada 500 milyon kadar engelli insanın bulunduğuna dikkat çeken Dr. Kemik, şunları aktardı: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin hayatlarında bir çeşit engelle doğrudan ya da dolaylı olarak karşı karşıya olduğu belirtilmektedir. Dünya nüfusunun yüzde 10`unun, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve bağlı federasyonlarının çabalarıyla 2002 yılında sonuçlanan Türkiye Özürlüler Araştırması’na göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12.29`unun engelli olduğu bilinmektedir.”
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında ise Dr. Kemik şu değerlendirmelerde bulundu: “Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğüne 136 Aile Sağlığı Merkezimiz bulunmakta olup 2013 yılında 40 Aile Sağlığı Merkezimiz ve 1 Toplum Sağlığı Merkezimizde engellerimize yönelik; engelli polikliniği, engelli rampası, engelli otoparkı ve engelli wc düzenlemeleri gerçekleştirilmiş, fiziksel açıdan engellilerimizin herhangi bir zorluk yaşamadan sağlık hizmeti almalarına yönelik düzenlemeler tamamlanmıştır.”
Dr. Kemik, son olarak topluma seslenerek şu mesajı verdi:”Engellilik bireysel bir sorun değil, toplumu ilgilendiren, toplumun tüm bireylerine görev ve sorumluluk veren ve ancak toplumsal mücadeleyle üstesinden gelinebilecek bir durumdur” (Osman Öksüz- İLKHA)