BRÜKSEL - Geçtiğimiz Nisan ayında Antwerpen kenti için kutlu doğum etkinliği düzenleyen El Gazali Eğitim Kültür Derneği, bu sefer başta dernek öğrencileri olmak üzere erkek çocuklarına, derneğin gençlik kolları aracılığıyla bir kutlu doğum etkinliği düzenledi.

 Dernek binasında gerçekleşen ve tamamının dernek gençleri ve öğrencileri tarafından hazırlandığı etkinliğin açılışı, dernek öğrencilerinden Hüseyin Avcı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle yapıldı. Dernek hocalarından İbrahim Tatlı’nın yaptığı giriş konuşmasının ardından programda, yine dernek öğrencilerinden Bünyamin Ortaç ve Seyfullah Çelik Kürtçe ve Türkçe mevlit okudu. Daha sonra Allah Resulünü anlatan ilahiler okundu ve salavatlar getirildi. Ardından programın anlam ve önemine binaen bir sohbet yapıldı.

 Derneğin genç hocalarından Muhammed Lokman Ortaç’ın yaptığı bu sohbette, Hz Muhammed`in (sav) çocuklarla ilişkisini anlatan kıssalar anlatıldı. Ortaç, “Allah`u Teala Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor, ‘Ey Muhammed! Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik!’ Sevgili kardeşlerim! Peygamberimizin şefkatinin en canlı örneğini çocuklar üzerinde görüyoruz. Peygamberimizin çocuklara olan şefkati ve sevgisi bambaşkaydı. Peygamberimiz, çocuklara gösterdiği şefkatte din ayırımı yapmazdı. Savaş sırasında da çocukların öldürülmemesini öğütler, onlara iyi davranılmasını tembih ederdi.

  “Bugün insanlık ve çocuklar en fazla Hz. Muhammed Mustafa’ya muhtaçtır”
Bugün dünyada binlerce çocuk aç ve perişan, savaşlarda o ufacık bedenlerini paramparça ediyorlar. Panzer ve savaş uçaklarıyla öldürülüyorlar, iç organlarını onlardan çalıp para karşılığında satıyorlar. Bugün insanlık ve çocuklar en fazla Hz. Muhammed Mustafa’ya (sav) muhtaçtır. ‘Ey Muhammed! Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik!’ ayetinin tecellisini bugün de dünyadaki bütün mazlumların ve özellikle de çocukların üzerinde vurgulasın Rabbimiz!” dedi.

 Sohbetin ardından kısa bir mola verilerek çocuklara ikramlar dağıtıldı. Ara sonrası ilahilerle devam eden programda, derneğin gençlik kolları başkan yardımcısı Burak Keleşoğlu, çocuklar için Felemenkçe bir konuşma yaptı. Keleşoğlu Hazreti Peygamberin hayatını anlattığı konuşmasında özellikle peygamberimizin çocukluk ve gençlik yıllarındaki dürüst ve temiz ahlaki yapısına vurgu yaptı.

 Konuşmanın akabinde dernek öğrencilerinin hazırlamış olduğu ve Hz. Hubeyb`in (r.a) anlatıldığı kısa bir tiyatro sahnelendi. Çocukların ilgiyle izlediği bu kısa tiyatronun ardından cami öğrencilerinden Hüseyin Ünlü ’nün okuduğu Veda Hutbesiyle devam eden program, Muhammed Lokman Ortaç’ın kapanış duasıyla son buldu.

 Peygamberi çocukların anlayabileceği bir dilde anlatmak gerek
Program akabinde değerlendirmelerde bulunan El Gazali Eğitim Kültür Derneği Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Ortaç, dernek olarak senelerden beri çocuklar ve gençler için hafta sonları dersleri ve Çarşamba sohbetleri gibi birçok programlarının sürdüğünü belirtti. Kendilerini böyle bir kutlu doğum etkinliği düzenlemeye iten en büyük nedenin çocuklara, Peygamberimizin çocukluğunu ve çocuklarla olan ilişkisini anlatmak olduğunu söyleyen Ortaç, “Çocukların Peygamber efendimizi bir çocuk gibi tanıması, diğer genel programlarda peygamberimizi büyük bir insan olarak yani onun olgun yaştan itibaren olan hayatını anlatıyorlardı. Onun bu yanı ön plana çıkıyordu. Ama bu vesileyle, çocuklara düzenlenen bir kutlu doğum programı vesilesiyle en azından peygamberimizin çocuklara karşı olan şefkati ve merhameti ile çocuk iken nasıl bir hayat sürdüğünü anlatmak istedik. Yani bir çocuğa peygamberimizi bir çocuk gibi anlatma ihtiyacı hissettiğimiz için çocukların da anlayabileceği böyle bir program düzenlemeye karar verdik.” ifadelerini dile getirdi. Çocukların programa olan ilgilerinin genel olarak iyi olduğunu belirten Ortaç, en çok ilahiler ve tiyatro oyunun çocukları etkilediğini söyledi.

 “Dernek olarak bir ilki yapmak istedik”
Dernek hocalarından Ömer Ertürk ise, “Bu güne kadar yapılan Kutlu Doğum programları genel olarak yapılmıştı. Ablalara, abilere yapılmıştı. Biz de dernek olarak bir ilki yapmak istedik. Öğrencilere yani yaşı 15 yaşından küçük olanlara yapmak istedik. Normal olarak derslerimizde anlattığımız peygamberin hayatını bir de böyle bir program olarak da yapmak istedik” sözlerine yer verdi.

 Dernekte yıllardan beri ders veren hocalardan Ayetullah Apaydın da, “Bu dernekte 6-7 yıldır hocalık yapıyoruz ve verdiğimiz derslerde de peygamberimizin hayatını tabi ki anlatıyoruz. El Gazali Eğitim Kültür Derneği olarak da 4-5 yıldır burada Avrupa geneli Kutlu Doğum etkinlikleri düzenliyoruz. Bu yıl da çocuklarımıza, öğrencilerimize peygamberimizi daha iyi tanımaları için, onun hayatını daha iyi öğrenmeleri için böyle bir etkinlik düzenledik.” dedi.

 “Bu programı öğrencilerimiz kendileri düzenlediler”
Düzenlenen etkinlikteki bir başka ayrıntıya da değinen Apaydın, “Tabi bu etkinlikteki bir başka önemli nokta ise etkinliğin tamamının derneğimiz gençleri ve öğrencileri tarafından üstlenilip hazırlanmış olmasıdır. Yani kısacası etkinliği öğrencilerimizin düzenlemiş olması bu etkinliğe anlam katan, bizi sevindiren ayrı bir nokta oldu. Allah öğrencilerimizden razı olsun." diye konuştu.   (İLKHA)

<< Geri 1 2 3 4 5 6 7 8 İleri >>
<< Geri 1 2 3 4 5 6 7 8 İleri >>