ORDU BAROSU`NDAN TEPKİ
Ordu Barosu Başkanı Av. Oktay Çanak, Danıştay`ın 146. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda yaşanan olayları üzüntüyle izlediklerini belirterek, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu`nu eleştirdi. Çanak, "Yaklaşık bir saatlik konuşma içerisinde, meslektaşlarımıza yargısal sorunlara katkı sağlamayan, sadece siyasi eleştirilerin konu yapıldığı bir tartışmanın avukat camiasına hiçbir fayda vermez" dedi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Barolar ve Barolar Birliği`nin bir meslek dayanışma kuruluşu ve yargının kurucu unsurlarından biri olduğunu belirten Av.Oktay Çanak, "Baroların görevleri ve sorumlulukları bu çerçevede hak, hukuk, avukat, kavramları içerisinde yürütülmelidir. Aksi takdirde başka konular başka gündemler kişisel niyetlerle ortaya konulduğunda haksızlıklar ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

SİVAS BAROSU: FEYZİOĞLU SAMİMİ DEĞİL
SİVAS Baro Başkanı Muharrem Eliş, Danıştay`ın kuruluş yıldönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın tepkisini çeken konuşmayı yapan Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu`na tepki göstererek, "Bu şekilde çıkışlar demokratik düzen ile bağdaşmaz" dedi.

Danıştay`ın düzenlediği programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşanan tartışmanın ardından Sivas Baro Başkanı Muharrem Eliş yazılı bir açıklama yayınladı. Programda misafir sıfatı ile yapılan konuşmaların kendilerini derin bir üzüntü ve endişeye sevk ettiğini belirten Eliş, Yüksek yargı kurumlarındaki bu tür programların siyasiler ile hesaplaşma, baskı kurma, milletin iradesini ve vekaletini küçük düşürmeye yönelik seanslara dönüştüğünü ileri sürdü. Demokrasilerde hiçe sayılmayacak tek olgunun millet iradesi olduğu hatırlatmasını yapan Eliş, bunun da ancak milletin bizzat yetki ve vekalet verdiği temsilcileri ile tezahür ettiğini vurguladı.

Milletin temsilcisine saygının, milletin kendisine gösterilen saygı olduğunu ve bunun en iyi avukatların bilmesi gerektiğini ifade eden Eliş şunları kaydetti: `Daha yakın zamanda da bu üzücü sahneyi Anayasa Mahkemesi programında yaşadık. Bugün asıl ve en önemli mesele Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı ortak komisyonunca hazırlanan yeni avukatlık yasa tasarı taslağıdır. Bugün hararetle ve inatla dile getirilmesi gereken elbettek ki avukatlık mesleğinin ve avukatların içinde bulunduğu sorunlar ve çözüm önerileridir. Meslek örgütleri, öncelikle kendi meslek örgütlerinin ve mensuplarının sorunları ile meşgul olmalı ve bu sorunların giderilmesinde azami gayreti göstermelidir. Daha kendi mesleki problemlerini çözememiş bir yapının ülkenin sair meseleleri ile ilgilenmesi bana samimi gelmemektedir." dedi.

KAHRAMANMARAŞ BAROSU: MUHALEFET LİDERİ GİBİ
Kahramanmaraş Barosu Başkanı avukat Metin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu`nun konuşmasına gösterdiği tepkinin doğru ve yerinde olduğunu öne sürdü. Bu toplantıların siyasileri dövme ve hizaya getirme arenasından çıkarılması gerektiğini belirterek, “Bu günkü konuşması incelendiğinde çok yoğun bir şekilde hiç hukuki alana girmeyen, bir yargısal faaliyet niteliği taşımayan, hak ve özgürlüklerle alakalı olmayan birçok alanla ilgili; sanki bir muhalefet lideri gibi çok yoğun eleştirileri dile getirildiğini görmekteyim” dedi.

Kahramanmaraş Barosu Başkanı Avukat Metin Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu`nun Danıştay`ın 146`ncı kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törendeki değerlendirmelerin adeta hükümeti bir hizaya sokma, hizaya çekme niteliği taşıdığını söyledi. DHA muhabirine telefonda açıklama yapan Metin Doğan, bu tür toplantılarda hükümetin, siyasetçilerin ve yasama organlarının yoğun eleştiri bombardımanına tabi tutulduğunu belirterek, “Sayın Başbakan`ın tepkisi, bu tür törenler bütüncül olarak değerlendirildiğinde çok doğru ve yerinde bir tepkidir. Çünkü yüksek mahkemelerde yapılan törenler adeta bir siyasileri, yöneticileri dövme alanı haline dönüştürülmüştür.

Bu törenlerde siyasete ayar verme dozajında olan konuşmaların halkımız tarafından da çok yoğun tepkiyle karşılandığı herkesin malumdur. Bu nedenle sayın Başbakan da, gerek Anayasa Mahkemesi`nde yapılan törenden sonraki değerlendirmelerinde, gerekse bugün Danıştay`ın kuruluş yıldönümü töreninde Barolar Birliği Başkanı`nın konuşmasına yönelik tepkisinde haklıdır. Çünkü gerek Barolar Birliği Başkanı, gerekse yüksek yargının temsilcileri adeta bu arenaları, bu tür toplantıları fırsat bilerek idareyi, seçilmiş hükümeti, zaman zaman da yasama organını çok yoğun eleştiri bombardımanına tabi tutmaktadır. Bu eleştirilerin dozu zaman zaman iftira ve hakaret boyutuna ulaşmaktadır” dedi.
Kaynak: İHA, DHA