VAN - İnsani Yardım Vakfı Van Şubesi tarafından Van’da “Çağımızda Hz. Peygamber (s.a.v)’i nasıl anlamalıyız” konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma konuşmacı olarak katıldı.

“Bir insanı tanımak önemli değil, içinizde yaşatmak önemlidir”
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, bütün dünyayı gezdiğini söyleyerek, “Resulullah Aleyhiselatu Vesselamı veya her herhangi birini tanımak, anlamak acaba yeter mi? ben Shakespeare tanıyorum, Victor Hugo’yuda tanıyorum ama o kadar önemli değil. Önemli olan tanıdığınız insanı kendimizde yaşamaktır. Resulullah aleyhi selatu vesselam dünyada hakkında en çok kitap yazılmış insandır. Allah lütfetti bütün dünyayı gezdim. Dünyanın neresinde kütüphaneye giderseniz peygamberimizle ilgili bir kitap bulursunuz ama bu yetmiyor. Önemli olan onu yaşamaktır. Biz bugün değişik bir dünyada yaşıyoruz” dedi.

“Onun için dökülen gözyaşlarımız ne kadar sahih?”
Resulullah Aleyhiselatu Vesselamı anlayabilmek için onunu vasıtasıyla gelen Kur’an dilini anlamanın gerektiğini belirten Sırma, “Tekrar tekrar eski şehirlere dönünce kendimi ve sizleri sahabe ile mukayese ediyorum. Gerçekten biz onu, o yüce insanı anlıyor muyuz? Acaba gözyaşlarımız yalancı değil mi? zaman zaman mevlitler okunur, şiirler söylenir, gözyaşları dökülür. Acaba o gözyaşları ne kadar sahih? Ne kadar doğru? İşte bu konuda Resulullah Aleyhiselatu Vesselamı anlayabilmek için onu duygusal olarak değil, onun vasıtasıyla gelen Kur’an dili ile anlamak lazım” şeklinde konuştu.

“Bir insan ancak onun emrettiği gibi yaşamakla örnek alınır”
Bir insanın Allah’ın emrettiği gibi yaşamakla örnek alınabileceğini belirten Sırma, “Değerli kardeşlerimin bu salonda en yaşlı olan benim. Ama bir gün sizlerde bu yaşa geleceksiniz. Daha kötüsü bu yaştan sonra da ölüm var. İşte bu ölüme hazırlanırken, acaba Resulullah Aleyhiselatu vesselam bizim hayatımızın neresinde olacak. Bu 24 saatimizi acaba ona göre mi ayarlıyoruz yoksa kendi keyfimize göre mi? hayatımıza göre mi? sabahtan akşama kadar uğraşıyoruz didiniyoruz, acaba onun bize getirdiği mesaj doğrultusunda mı gidiyoruz? Bunu sorgulamamız lazım. Bir insan ancak onun emrettiği gibi yaşamakla örnek alınır. Ve Allah(c.c) Kur’an-ı Kerim’de Emretmiş, “kim bana ulaşmak istiyorsa peygamberi kendisine örnek alsın.  “Ne demek bana ulaşmak istorsa? Hepimiz öleceğiz ve öldükten sonra ‘müminlerin ağzı ile konuşuyorum’, “kıyamet diye bir şey olacak, hesap diye bir şey olacak ona göre bir yer olacak” ifadelerine yer verdi.

(Hacı Yılmaz-İLKHA)