VAN- İlk kez Van’da Yediiklim Uluslararası Öğrenci Derneği Van Şubesi tarafından düzenlenen “7. Uluslararası Öğrenci Buluşması”nda, Van’da okuyan öğrenciler kültürlerini sergiledi.

 

Bir grup öğretim üyesi, memur ve serbest meslek sahibi tarafından henüz 3 ay önce Van’da kurulan Yediiklim Uluslar arası Öğrenci Derneği, Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ile birlikte düzenlediği Türkiye’de yedincisi ve Van’da birincisini gerçekleşen Uluslar arası Öğrenci Buluşması’nda öğrenciler kendi kültürlerinin sergiledi.

 

Uluslararası Öğrenci Buluşması Kapsamında Van'da Eğitim gören Öğrencilerin Kültürlerini Tanıtmak Üzere Düzenlenen Etkinlik Programına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“Dünya genelinde 4 milyon uluslararası örenci bulunmaktadır”
Programın açılışı konuşmasını yapan Yediiklim Uluslar arası Öğrenci Derneği Van Şube Başkanı YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Karahocağil Dünya genelinde yaklaşık 4 milyon uluslar arası öğrenci bulunduğunu belirterek, “ABD’de 700 bin, Almanya, Fransa ve İngiltere’de 300 bin uluslar arası öğrenci varken, Türkiye’de yaklaşık 55 bin uluslar arası öğrenci bulunmaktadır. Son üç yılda ikiye katlanan bu rakamın, gelecek 10 yılda 250 bini bulması beklenmektedir. Ancak ülkemizde bir uluslar arası öğrenci algısı henüz oluşmamıştır. Ülkemize 1991-2011 yılları arasında yaklaşık 100 bin uluslar arası öğrenci gelmişken, bunun yüzde 80’i eğitimini yarıda bırakmıştır. 80 bin insan, dünyanın dört bir yanından gelen bizim-sizin gibi insanlar kaybedilen umutlar, hayal kırıklıkları, küsülerek terk edilen bir Türkiye, boşa harcanan emek ve maddi imkanlar ve önemlisi bizler için hala bayancı kalan hatlar demektir. Güzel bir gelişme olarak 2011 yılında çıkan bir kanunla bu öğrencilerin yabancı öğrenci yerine uluslar arası öğrenci olduğu resmileştirilmiştir. Sıra uluslar arası öğrencilere evlerimizi ve kapılarımızı açmaya gelmiştir” dedi.

 

“Biz Gayri Müslim öğrenciler dâhil tüm misafir öğrencilere evimizi ve kalbimizi açtık”
Karahocağil, amaçlarının Van’a okumak için gelen uluslar arası öğrencilerin maddi ve manevi ihtiyaçlarının çözümüne katkı sağlamak olduğunu söyleyerek, “Yediiklim Uluslar arası Öğrenci Derneğimiz, şehrimize okumak için gelen uluslar arası öğrencilere ev sahipliği yapmak, burada karşılaşabilecekleri maddi ve manevi ihtiyaçlarının çözümüne katkı sağlamak ve ülkemizde edindikleri birikimleri ülkelerine ve dünyaya taşıyabilecek vasıflı insanlar olabilmelerine katkı sağlayabilmek amacıyla kurulmuştur. Biz uluslar arası öğrencilerle ilgilenirken kendi inanç ve kültürümüzden gelen özelliklerimiz gereği, onları misafir öğrenciler olarak kabul eden bir oluşumuz. Bizim gönümüzde ülkemize gelen tüm öğrenciler misafirimizdir. Biz Gayri Müslim öğrenciler dahil tüm misafir öğrencilere evimizi ve kalbimizi açmayı kendimize ve toplumumuza hedef olarak koymuş bir sivil toplum kuruluşuyuz. Biliyorsunuz ki şu ana kadar yaptıklarımız yapabileceklerimizin yanında oldukça sınırlıdır. Ancak bu yapılanlar 3 aylık bir dernek için mütevazi bir başlangıç olarak görülmelidir. Bundan sonra başta misafir öğrencilerimizin, rektörlüğümüzün ve il valiliğimizin destekleriyle daha güzel çalışmalara imza atamak dileğiyle hepinizi sağıyla selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

 

“Türkiye’de 160 ülkeden 55 bin öğrenci var”
Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Koordinatörü Muhammed Said Furuncu ise Türkiye’de eğitim gören 160 ülkeden 55 bin civarında öğrencinin bulunduğunu belirtti.F

 

uruncu, “Bizim zihin algımız SODES’in veya Yedi iklimin yola çıkış amacında bizim öz değerlerimize ait olan Ensar ve Muhacir kardeşliğinin üstüne bina etmek istediğimiz bir yapı var. Nasıl ki şuan da yurtdışından ülkemize gelen uluslar arası kardeşlerimizin, biz bu tanımı da açıkça kabul etmiyoruz, misafir öğrenci diyoruz ve yahut kardeşimiz diyoruz onlar için. Onlar muhacir konumunda ve biz onlara nasıl bir Ensar olacağız sorusundan hareketle çalışmalarımızı başlatmıştık. 2003 yılında önce SODES ile İstanbul Avrupa yakasında, Fatih’te kurmuş olduğumuz derneğimizle İstanbul’da çalışmalarımıza başlamıştık. Daha sonra elhamdülillah federasyonumuzu kurduk ve şuan da 20 tane şehirde aynı anda yedinci buluşmamızı gerçekleştiriyoruz. İnşallah misafir öğrencilerimizin olduğu illerde dernekleşme çalışmalarımız devam edecektir ve burada da kardeşlerimize nasıl yardım ede bilisiniz sorularını sorup cevaplarını arayacağız inşallah. Ben sözü çok fazla uzatmak istemiyorum. Şunu da eklemek istiyorum haftaya cumartesi günü İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ında katılacağı, bu öğrenci buluşmalarının finalini gerçekleştireceğiz. İllerden otobüs kaldıracağız. Hedefimiz 10, 15 bin civarında misafir öğrenci kardeşlerimizin bu buluşmada başbakanımızla buluşturmaktır ve özellikle burada bu organizasyonlar da bize destek veren Başbakanlık Yurtdışı Türklerle Akraba Topluluklar Başkanlığına, Gençlik Spor Bakanlığına, Başbakanlık kamu diplomasisi koordinatörlüğüne, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere valilerimiz, belediye başkanlarımız, STK ve sponsor desteği olan firmalara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Programda daha sonra Suriye, Filistin ve Güney Kore öğrencileri birer gösteri yaptı. Yapılan gösteriler katılımcılar tarafından alkışlandı.

 

“Öğrencilerimizle yakın diyalog içerisindeyiz”
Daha sonra söz alan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal 3 yıldan bu yana üniversitelerinde uluslar arası öğrenci aldıklarını belirterek, “Şu anda burada 10 farklı ülkeden çadırlar kurulmuş, kültürlerini tanıtan öğrencilerimizin bir kısmı aileleriyle birlikte burada. Dolayısıyla bu 7 Uluslar arası öğrenci buluşmasını “Bir Dünya Van’da” konulu etkinlikle burada bir araya getiren gerek UDEF ve Gerekse Yedi iklim Derneği başkanına ben teşekkür ediyorum. Üniversitemize 3 yıldan beridir öğrenci almaya devam ediyoruz. Ancak bu öğrenci sayımızı son iki yılda artırdık, sanırım önümüzdeki yıldan sonra bu sayı çok daha artacak. Dolayısıyla üniversitemize gelen öğrencilerin birçok sorunları var. Üniversitemizde yaklaşık 13 ülkeden öğrenci var. Öğrencilerimizle yakın diyalog içerisindeyiz. Sorunlarıyla ilgileniyoruz. Suriyeli, öğrencilerin burs sorunları var. Onu da şuan çözme aşamasındayız. Ayrıca topluluk kurmak istediklerini belirttiler. Bu konuda da kendilerine destek olacağız” ifadelerini kuldandı.

 

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, böyle güzel bir etkinliğin Van’da da bir ayağı olması memnuniyet olarak gördüklerini belirterek, “Bugün 55 bin uluslar arası öğrenci bu ülkede eğitim görüyor. Uluslar arası öğrencilerin dünyadaki bu kadar yüksek rekabetçiliğe rağmen bu ülkeyi tercih etmelerinde, elbette ki üniversitelerimizin geldiği olgunluk seviyesinin mutlaka takdir edilmesi gerekir. Eğer siz rekabetçiliğe uygun bir eğitim sunamıyor iseniz, uluslar arası öğrencilerin bu ülkede varlık sebebi söz konusu dahi olamaz. Şunu da belirtmek lazım gelir ki, bu ülkede son 10 yılda ortaya koyduğu ivme de ciddi bir cazibe oluşturmuştur. Gerçekten de sorunlara duyarsızlık yerine, dünya sorunlarıyla iç içe olmayı tercih eden hükümetlerimiz nedeniyle artık dünyada Türkiye’nin stratejik önemi mukayese edemeyecek kadar artmıştır. Bizim inancımız, bizim kültürümüz gelen her misafiri muhacir olarak görmeyi gerektirir. Nitekim çok yakın dönemde yapılmış bir çalışmada son 500 yıldır bu toprakların onlarca farklı sebeple  birçok kültürden ve medeniyetten insanlara kucak açtığını, ev sahipliği yaptığını gösterdi. Biz darda kalana, zulme uğrayana, her bakımdan imdat isteyene yardım etmeye hep hazır olduk bundan sonra hazır olacağız” şeklinde konuştu.

 

Öte yandan 7. Uluslararası Öğrenci Buluşması Van ayağına 13 ülke öğrencileri katılırken, 10 ülke öğrencileri stant açarak kültürlerini sergiledi. 7. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın 3 gün süreceği bildirildi.

 

Daha sonra protokolün stantları gezmesiyle sona erdi.(Hacı Yılmaz-İLKHA)