MERSİN - Kongre Merkezi`nde gerçekleştirilen şölene, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, il protokolü, sivil toplum kuruluşları, rehabilitasyon merkezleri öğretmen ve öğrencileri, Engelliler Platformu üyesi dernekler ve temsilcileri ile çok sayıda engelli vatandaş ve aileleri katıldı. 

Engellilerin sıkıntılarının çözülmesi konusunda Mersin’de henüz istenilen noktada olmadığını dile getiren Vali Güzeloğlu, “İnsan olmanın gereği, yaratılan en değerli varlık olanı insanın sevgiyle kucaklanması, aslında engeli olmayan ancak ihmal edilerek önüne engeller çıkartılan siz değerli vatandaşlarımızın önündeki engellerinin kaldırılmasıdır. Bunu hep birlikte yapacağız. Acıyarak değil, engelli kardeşlerimize fırsat tanıyarak, bu işe en azından başlangıç yaparak yani herkesin bir adım atmasını sağlayarak başlayacağız. Bu buluşmalar bu amaca hizmet eden, elbirliğini sağlayan buluşmalardır.” ifadelerini kullandı.

Vali Güzeloğlu, Mersin’de 2’si devlet kurumu, 6’sı özel girişim olmak üzere 8 merkezin 2 bine yakın engelli vatandaşa hizmet verdiğini belirtti Vali Güzeloğlu şöyle devam etti: “3 milyon TL’yi aşan bir kaynak transferini engellilerimiz için hazırlanan sosyal destek projelerine sunduğumuzu paylaşmak istiyorum. İstihdama dönük 50 işçiden fazla işçiyle çalışan tüm işyerlerine yüzde 3 oranında engelli kardeşimizle çalışmak zorunluluğunu hayata geçirildi. Türkiye’de bir ilk olarak zihinsel engelliler, işitme engeliler, otistik ve eğitilebilir engellilerin eğitilmesi için büyük bir yatırıma imza attık. Bu okullarımız için yaklaşık 33 milyon TL’yi aşan bir kaynak aktarıldı.” 

Mersin Milletvekili Ali Öz de engelli vatandaşlara yapılacak yardımların politika üstü olduğunu, bu yüzden bu konuda yapılacak çalışmaların da partiler üstü bir şekilde kamu, yerel, sivil, özel tüm kurum ve kuruluşlarla el birliğiyle yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Mersin Engelliler Meclisi Üyesi Levent Gök yaptığı konuşmada Mersin’de 200 bine yakın engellinin bulunduğunu ve bu vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları hafifletmek adına Büyükşehir Belediyesi çatısı altında engelliler meclisi, engelliler komisyonu ve engeliler dairesi başkanlığının kurulduğunu ve bunun Türkiye’de ilk olduğunu belirtti. 

Bu yıl 7’incisi düzenlenen Engelliler Haftası Geleneksel Şöleni, çeşitli etkinliklerle 15 Mayıs Perşembe akşamına kadar devam edecek.  (Osman Öksüz-İLKHA)