DİYARBAKIR – Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen programda konuşan Dicle Üniversitesi Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM)  Müdürü Prof.Dr. Nuriye Mete "Kadın İstihdamı Çalıştayı" 13`ü STK, 10`u kurum, 9`u üniversite olmak üzere toplam 32 kurum-kuruluşun katılımı ile gerçekleşti.

Dicle Üniversitesi DÜKSAM Müdürü Prof.Dr. Nuriye Mete  yaptığı konuşmada, “Türkiye`de cinsiyet temelinde hukuk, ekonomi ve politika alanında eşitsizlikler devam etmektedir.  Son yıllarda cinsiyet eşitliği temelinde yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen uygulamada ve günlük yaşamda kadınlar aleyhine sorunlar devam etmektedir. Geleneksel, ataerkil ve toplumsal bakış açısı istihdamda kadının halen çok düşük oranlarda ve çoğunlukla da kayıt dışı olarak yer almasına neden olmaktadır. Kadınların en fazla kayıt dışı çalıştığı sektör tarım olup, tarımdaki kadınların yüzde 98`i kayıt dışı çalışmaktadır. Bunun yanı sıra kadınlar Bölgede tekstil ve hizmetler alanında sınırlı da olsa yer almaktadır.” şeklinde konuştu.

“Kadının görünmezliğini ve sessizliğini daha da artıracaktır”

Daha sonra Mete,“Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kadının toplumsal ilişkiler sisteminde yer alması çok sınırlı olup, kadınlar için halen mevsimlik tarım işçiliği en büyük istihdam alanını oluşturmaktadır. Bu çalışma biçimi en çok kadınları ve çocukları etkilemektedir. Kadın ev işi ve ev dışı rolleri itibariyle hem çok fazla çalışmakta hem de fiziksel ve psikolojik olarak yıpranma ile karşı karşıyadır. Kadınların istihdama daha fazla katılımı için özel destek programlarının uygulanması ve sosyal güvenlik uygulamalarına dahil edilmesi önem taşımaktadır. Bunların gerçekleştirilmemesi "kadının görünmezliğini ve sessizliğini" daha da artıracaktır. Bölgede istihdamın yetersiz kalmasının temelinde eğitim yetersizliği, toplum baskısı, yetersiz işgücü talebi, kalifiye olamayan işgücü varlığı ve işverenlerin cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Son olarak Nuriye Mete,“ Bölgede yaşanan huzur ve barış ortamının devamlılığı özellikle kız çocuklarının eğitimi ve kadınların istihdamı açısından önemli görülmektedir.” İfadelerine yer verdi.

(Yusuf Aslan-İLKHA)