ŞANLIURFA - Elektriğin pahalılığına ve yaşanan elektrik kesintilerine tepki gösteren Hilvanlı çiftçiler, 100. Yıl Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar da katıldı.
Basın açıklamasını Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar okudu.
Elektrik fiyatlarının ucuzlatılması gerektiğini belirten İpar, “Çiftçi bütün olumsuzluklara rağmen üretim yapmaya çalışıyor. Ancak çiftçi vermiş olduğu bu özverili çalışmanın, alın terinin karşılığını alamıyor. Bunun en büyük etkenlerinden biri tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin çok yüksek fiyatlarda olmasıdır. Çiftçinin sırtında kangren haline gelen bu sorun; bugün had safhaya ulaşmış ve neredeyse çiftçimizi sokaklara dökecek düzeye gelmiştir. Bütün imkânlarını kullanarak sondaj kuyuları açan ve binlerce lira masraf ederek istihdama katkı sağlamaya çalışan çiftçilerimize elektrik, devletin büyük imkânlarını seferber ettiği ve kilometrelerce tüneller kazarak suyu götürdüğü alanlara oranla 5 misli fiyatla verilmektedir. Enerjide fiyat ayarlamasına gidileceği sözü verilmesine rağmen verilen vaatler yerine getirilmemiştir. Bununla birlikte çiftçimiz pamuk ekimine bir düzenleme yapılacağı umuduyla ekime başlamıştır. Bu konu yıllardır, dile gelmiş yetkililere çiftçinin bu şartlarda zarar ettiği anlatılmış, ancak ilgili bakanlıkça “kurtarmıyorsa ekmeyin” ilgili bir cevapla azarlanmışızdır” dedi.
Pompaj sulama sisteminin biran önce devreye girmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden İpar, “Başta biz ziraat odaları olarak, tüm siyasilerimizin çaba sarf etmesi, elektrikle sulama yapılabilmesi için fiyatların çok makul bir şekilde ayarlanması gerektiği gibi, sık sık köylerdeki sebebini bile bilemediğimiz elektrik kesintisine de son verilmelidir” şeklinde konuştu.
Elektrik ücretinin desteklemelerden kesileceği haberini aldıklarını vurgulayan İpar, “Elektrik fiyatlarında bir indirime gidilmemesi halinde ilgili bu maddeyi kabul etmemiz mümkün olmayacaktır. Bununla birlikte aşırı elektrik fiyatları yetmiyormuş gibi, TEDAŞ faturalarına demir kaybı adı altında her ay 100 ila 200 lira arası bir miktar yansıtmaktadır. Elektrik faturalarını düzenli ödeyen çiftçilerimizden kaçak, kayıp adı altında hak etmediği bir miktar yazılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Çiftçiler, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.(Mehmet Can Yardımcı-İLKHA)