Köklü Malay kültüründen izler taşıyan El Yazması Eserler Sergisi, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Kütüphanesi’nde açıldı. Sergide 14. ile 20. yüzyıl arasında kaleme alınmış tasavvuf, hadis, tefsir, astronomi, geleneksel tıp gibi Malay Kültür Mirasının önemli eserlerinden örnekler var.

Sergi, 7 yıl önce hayatını kaybeden araştırmacı ve koleksiyoner Hacı Muhammed Sagir`in , Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland ve Filipinlerde Malay topluluklarının yaşadığı bölgelerde yaptığı araştırmaların bir sonucu.

HACI MUHAMMED SERGİYE YETİŞEMEDİ

Serginin hazırlığı Hacı Muhammed Sagir hayattayken başladı. Vefatıyla bir süre hazırlıklar gecikti. Geçtiğimiz yıl üniversite yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonunda bu çalışmanın kalıcı bir sergi olarak üniversite kütüphanesinde yer alması konusunda anlaşıldı.

Sergide İslam mezhepleri, sufizm, Nakşibendi ekolüne ait kaynak eserlerin yanı sıra, bölgede devlet yönetimini konu alan "Osmanlı Devleti" başlıklı tarih çalışması, fıkıh ve astronomi gibi konuları içeren el yazmaları da bulunuyor.

SULTAN 2. ABDÜLHAMİT’İN DANIŞMANININ BİYOGRAFİSİ DE VAR

Ayrıca, Malay dünyasının yetiştirdiği âlimlerin biyografileri de İngilizce ve Malayca olarak sunuluyor. Bölgede yaşayan 9 büyük velinin hayatını konu alan eserler arasında 19. yüzyılda 2. Abdülhamit’in Malay dünyası çalışmalarında danışmanlığını yapan Şeyh Ahmet El-Fatani`nin biyografi çalışması dikkat çekiyor.

Bu araştırmalar sadece Malezyalı değil, uluslararası araştırmacıların da ilgi odağı. Malezya Teknoloji Üniversitesi İslam Medeniyet ve Araştırmaları Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Tatiana Denisova, Malay el yazmalarının günümüze kadar önemi fazla anlaşılamamış bir hazine olduğunu söyledi.

ÖNEMİ ANLAŞILAMAMIŞ HAZİNE
Elektronik ortama da aktarılan biyografi ve el yazma eserler sergisi konuyla ilgili araştırma yapmak isteyenleri bekliyor.

Dünyabizim