Kıbrıslı Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi`nin bugün hayatını kaybetmesi üzerine şeyhlerinin yasını tutan Kıbrıslı müritleri ve yakınları hastaneye akın etti.
Bugün öğleden sonra 13.30 da hayatını kaybeden Kıbrıslı Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi, (Mehmet Nazım Adil) bugün Lefkoşa Selimiye Camii`nde kılınacak ikindi namazının ardından Lefke`deki dergahında toprağa verilecek. Şeyh Nazım`ın hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından müritleri ve yakınları YDÜ Hastanesi`ne akın etti.
Hastaneye gidenler arasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile Cumhurbaşkanı`nın eşi Meral Eroğlu da bulunuyor. Ziyaretçiler açılan taziye defterini de imzalıyor.
Mutasavvıf ve Nakşibendi Şeyhi Şeyh Muhammed Nâzım Âdil Kıbrısî, Larnaka`da 21 Nisan 1922`de doğdu. Lefke`de yaşayan ve dünyanın pek çok ülkesinden müritleri bulunan Şeyh Nazım`ın soyu, anne tarafından Mevlevî tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî`ye, baba tarafından Kâdirî tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî`ye dayanır.
1940`larda İstanbul`da Kimya Fakültesi`nde okudu. İstanbul`da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi`ye bağlandı.
Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam`a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani`ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.
Şeyh Abdullah Dağıstani`nin emri ile insanlara tasavvuf terbiyesini vermeye başladı. 1973`te Şeyh`inin vefatı ile onun yerine geçti. 2011`de oğlu Mehmet Adil Efendi`nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti. 1941`de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunan Şeyh Nazım, Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil biliyordu.
Ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs`a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okuduğu için bir hafta hapis yattı. Serbest bırakılınca Lefkoşa`nın en büyük camii Selimiye`nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okudu ve bunun üzerine kendisine dava açıldı.
Davayı beklerken Lefkoşa`nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etti. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açıldı ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme geldi. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM`nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düştü.