ELAZIĞ - Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programları Şubesi tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) konusunda eğitim toplantısı yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şubesi çalışanlarına yönelik olarak İl Sağlık Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Selahattin Karakoç, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Nozoğlu ile sağlık çalışanları katıldı.
“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, bir enfeksiyon hastalığıdır”
Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Nozoğlu yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer veridi: “Ülkemiz güzel bir ülke ve kenelerin yaşaması için de mükemmel bir ortam. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ülkemizde Mayıs ayında başlayıp Ağustos sonuna kadar devam eden bir enfeksiyon hastalığıdır. Ağustos ve Eylül ayından sonrada azalmaya başlar. Kene ile temas en önemli risk faktörüdür. Sağlık çalışanları, özellikle, acil sağlık hizmetlerinde çalışanlar hastalarla ilk olarak muhatap olan kişilerdir. Aynı zamanda bu kişiler başkalarının sağlıkları ile ilgilenirken kendi sağlıklarını tehlikeye atan kişilerdir. Bu nedenle bu eğitim toplantısının önemi büyüktür.” dedi.
Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmayın!
Kene hakkında bilinmeyenleri detaylarıyla anlatan Dr. Nozoğlu, “Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmayın! Keneyi eliyle çıkarmaya çalışmak intihar etmek gibi bir şeydir. Keneyle temas eden bir kişi en az 10 gün, bu 13 gün de olabilir 10-13 gün süreyle mutlaka belli aralıklarla takip edilmesi gerekmektedir. Keneyi nasıl çıkartacağız? Keneye dokunmak strestir. Stres keneyi kusturur ve aşırı bir virüs salgılar. Keneyi bırakında işin uzmanı çıkartsın. Keneye bulaşmayın. Kene bulaştırır. Hem hastaya bulaştırıyor ısırdığı için hem de siz tıbbi bir davranış gösterirken size bulaştıracaktır. Kolonya dökmek, sigara basma gibi işkence davranışları basında, medyada toplumda, bizim hastalarımız arasında duyduğumuz bir takım şeyleri kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Konu ile ilgili detaylara eğitimci arkadaşlarımız değinecektir. Ben hem eğitimci arkadaşlara, hem siz katılımcılara ve hem de değerli basın mensubu arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
“Ülkemizde her yüz vakadan 5-6'sı yapılan tedavilere rağmen kaybedilmektedir”
İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Selahattin Karakoç yaptığı konuşmada şu ifadelere ver verdi: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen zoonotik karakterli önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hastalığın etkinliği kanıtlanmış aşısı ve etkene spesifik tedavisi olmadığından destek tedavisi bu gün için hastalığın tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Bu sebeple, hastalıktan korunma tedbirlerinin alınması, özellikle kişisel korunma tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde tanı konulan her yüz vakadan 5-6'sı yapılan tedavilere rağmen kaybedilmektedir. Bu oran diğer ülkelerde yüzde 40'a kadar çıkmaktadır.
Keneden korunma yolları
Keneden korunma yollarını da aktaran Uzm.Dr. Karakoç, “ KKKA ile mücadelede en önemli tedbir insan-kene temasının en aza indirilmesidir. Viremik dönemde olan hasta insanların ve hayvanların kanı ve vücut sıvılarıyla korunmasız (çıplak elle) temas sonucunda da hastalığın bulaşabildiği unutulmamalıdır. Korunmada kırsal bölgeye gidilirken açık renk elbiseler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine konulmalı veya çizme giyilmelidir. KKKA orman kenarındaki parçalı arazilerde tarımla uğraşan çiftçiler ile hayvanların üzerindeki keneleri çıplak elle çıkaran vatandaşlarımızda daha sık görülmektedir. Şehirlerde yaşayanlarda da nadiren vaka görülmekle birlikte bu vakaların kırsal alan ziyaretlerinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte KKKA sezonu başladığında şehirlerde yaşayanlarda gereksiz yere panik oluşabilmekte, asıl risk altında olan köylerde yaşayan vatandaşlarımızda ise mevcut alışkanlıklar devam ederek kene ile teması asgari düzeye indirecek kişisel tedbirlerin yeterince alınmadığı görülmektedir.” şeklinde bilgiler verdi. (İLKHA)