BATMAN – Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, Kozluk’un Uzunçayır (Milika) köyünde 60 bin dönüm araziye biyolojik dengeyi sağlamak ve tarımdaki ilaçlamayı bitirmek için 750 keklik doğaya bırakıldı. 

Keklik bırakmaya Batman Valisi Yılmaz Arslan, Sason ve Kozluk İlçe Kaymakamları Cihat Arık ve Orhan Aktürk, İl Jandarma Alay Komutanı Hacı Sarıışık, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, bazı kurum müdürleri ve köylüler eşlik etti. 

Keklik bırakma esnasında kısa bir konuşmaya yapan Vali Yılmaz Arslan, “Sün-e ile mücadelenin hem ilaçlı yöntemi var hem de böyle biyolojik yöntemi var. Bu kekliklerimizi araziye bırakıp aynı zamanda doğal yaşamlarına devam ederken sün-e ile çekirgeyle mücadele ediyor.” dedi. 

Bıraktıkları keklikler hakkında açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Tercan, “750 adet kınalı keklik doğaya bıraktık. Aynı zamanda doğal dengeyi koruma adına. Bu bölgemiz bizim hububat anlamında yoğun olan bir bölge ve mahalli kışlaklarımızın olduğu yerler. Bu keklikleri doğaya salmamızdaki amaç, biyolojik ile mücadele amacıyla bırakıyoruz. Hem de ilaçlamayı azaltalım ve hatta hiç ilaçlama yapmadan sün-e ile mücadele etmiş olalım diye bıraktık. Burada 8 tane vadiye ve her vadiye 100 adet keklik bırakmak için burada bulunduk. İnşallah bıraktığımız kekliklerle beraber düşüncemiz ilaçlamayı ortadan kaldırmaktır.” diye konuştu. 

Doğaya bırakılan kekliklere sevinen çiftçi Nurettin Tüzün ise, “Valimizin desteğiyle bugün köyümüze keklikler salıverildi. Bu kınalı kekliklerin amacı, buradaki sün-e mücadelesidir. Keklikler ergin olan sün’eleri yutuyor ve bunların büyümesini engelliyor. Bu vesileyle zehirli ilaçları atmayı engelliyor. Bu da insan sağlığına yararlıdır. Bu da biyolojik mücadeledir. Bunun tüm bölgemize yayılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül-İLKHA)