Enerji yönetimince hazırlanan yasa taslağına göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kayıp-kaçağın ülke ortalamasının üstünde olduğu illerde abone grupları bazında aylık asgari elektrik tüketim miktarı belirleyecek. Abone, 100 TL`lik elektrik tüketip, 10 TL ödeyemeyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın resmi verilerine göre 2012 sonu itibariyle Dicle Bölgesi, elektrikte yüzde 70.70 kayıp-kaçak oranıyla ilk sırada yer alıyor. Dicle`yi yüzde 53.29`la Van Gölü, yüzde 27.67 ile Aras, yüzde 13.28`le Toros, yüzde 10.98 ile Fırat, yüzde 10.59 Boğaziçi Elektrik Dağıtım bölgeleri izliyor. Ankara`da enerji yönetimi, dağıtım bölgelerinin özel sektöre devrine karşın bazı bölgelerde ülke ortalamasının üzerinde seyreden kayıp-kaçak sorununu çözmek için farklı yöntemleri gündemine aldı.

EPDK, ASGARİ TÜKETİM MİKTARI BELİRLENECEK

Enerji yönetimince hazırlanan yasa taslağına göre EPDK, 31 Aralık 2017 tarihine kadar teknik ve teknik olmayan kayıpların (kayıp-kaçak) ülke ortalamasının üstünde (EPDK, 2013 yılı ülke geneli ortalama kayıp-kaçak oranını yüzde 14, 2014 için yüzde 12 olarak belirledi) olduğu bölgelerde, abone grupları bazında her bir fatura dönemi kapsamında asgari elektrik tüketim miktarı belirleyebilecek. Türkiye`de `ilk` olacak uygulamayla özellikle kaçak kullanımının yaygın olduğu bölgelerde aboneler tüketim yönünden izlenecek. Aylık 100 TL`lik elektrik tüketme potansiyeli bulunan bir abone, tüketimini kaçakla gizleyip, faturasını 10 TL`ye düşüremeyecek. 2012 verilerine göre bu kapsama kayıp-kaçak elektrikte ülke ortalamasından daha yüksekte bulunan Dicle, Van Gölü ve Aras bölgeleri giriyor.

HEDEFLER ARTIRILACAK

Taslakta, kayıp-kaçakla ilgili önemli başka bir madde daha yer aldı. Buna göre Dicle, Van ve Aras`ın, 2013 yılı kayıp-kaçak gerçekleşmeleri dikkate alınarak, 2014 yılı dahil izleyen 5 yıllık dönem için kayıp-kaçak hedefleri yeniden belirlenecek. Söz konusu şirketler ile dağıtım şirketlerinin çatı örgütü olan ELDER, özelleştirme öncesinde bu bölgelerde kayıp-kaçağın makyajlandığını, öngörülen oranların gerçeğin altında gösterildiği yönünde açıklamalar yapmıştı. Dicle dahil bazı şirketler, EPDK`nın öngördüğü kayıp-kaçak hedeflerini son birkaç yıldır tutturamamıştı. Bu şirketler, kısa süre önce EPDK`ya başvurarak, kayıp-kaçak hedeflerinin yükseltilmesini gündeme getirmişti. Enerji sektörü uzmanları, EPDK`nın belirlediği hedeflerin tutturulamamasının doğrudan dağıtım şirketinin nakit akışını etkilediğini belirterek, "Dağıtım şirketi, hedefin altında kalan her puan için kasasından kayıp-kaçağın parasını ödemek zorunda kalıyor" dedi.