Abdusselam Güneş / Doğruhaber
Başbakan tarafından ‘İleri Demokrasi’ nutuklarının atıldığı Türkiye’de, Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi; Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı yasal faaliyetleri örgütsel faaliyet kapsamında değerlendirerek akıllara zarar veren kararların altına imza atmaya devam ediyor. Yargıtay 9. Dairesi de mahkemelerin verdiği bu kararları iki dakika gibi rekor sayılabilecek bir şekilde inceleyerek dosyaları olduğu gibi karara bağlıyor.
Hukukçuları hayretler içinde bırakan bu kararları veren mahkemelerin ise verdikleri bu keyfi kararlara ne Adalet Bakanı, ne Başbakan, ne Cumhurbaşkanı, ne de Yandaş-Candaş medya tepki gösteriyor; adeta gözlerini kör, kulaklarını sağır ederek seyretmekle yetiniliyor.
HER ŞEY ÖRGÜTSEL FAALİYET
19 Ekim 2010 tarihinde Adıyaman merkez ve Samsat, Kâhta ilçelerinde İslamî hassasiyetleri ile öne çıkan Sivil Toplum Kuruluşlarına yönelik bir operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, Adıyaman’da Vahdet-Der kurucu üyelerinden Hüseyin Demir, İsmail Alpaydın, Ahmet Yıldırım, Kâhta’da Mustazaf-Der Kâhta yönetim kurulu üyesi Mustafa Yetiş gözaltına alınmıştı. Mahkemeye sevk edilenlerden Mustafa Yetiş tutuklanırken, diğerleri serbest bırakılmıştı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İslami Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılan baskınlarla ilgili hazırlanan iddianamede ise bu STK’ların yaptığı Kutlu Doğum etkinliklerinden tutun Kur’an yakmayı protesto etmek, israil ve ABD’yi protesto etmek, Hz. Fatma’yı anmak, fakir insanlara yardımda bulunmak ve hatta pikniğe gitmek bile örgütsel faaliyet olarak gösterilmişti.
MAHKEME HEYETİ CEZA YAĞDIRDI
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5. duruşmasına tutuklu olarak yargılanan Mustafa Yetiş ve diğer sanıklarla beraber sanık avukatları Av Abdulgani Orhan, Av Mirhan Özbekli ile Av İrfan Vurucu hazır bulundu. Duruşmada söz alan sanıklar beraatlarını isterken, sanık avukatları ise derneğe üye olmanın ve dernek faaliyetlerinin örgütsel suç kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek müvekkilerinin beraatini istediler. Verilen aranın ardından kararını açıklayan Malatya Özel Yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklara ceza yağdırdı. Mahkeme Heyeti Mustazaf-Der Kâhta yönetim kurulu üyesi Mustafa Yetiş’e örgüt üyeliğinden 10 yıl 6 ay hapis, sanık Ahmet Kalan, Hüseyin Demir, Kamil Demiral ile İsmail Alpaydin’a 7 Yıl 6’şer ay, Ahmet Yıldırım’a ise 9 yıl hapis cezası verdi.
BU KARAR HUKUKİ DEĞİLDİR
Verilen kararın hukuki değil keyfi bir karar olduğuna dikkat çeken sanık avukatlarından Abdulgani Orhan, Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı tüm faaliyetlerin örgütsel faaliyet olarak gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Bu mahkemenin bundan önce de İhya-Der ile ilgili hukuksuz bir karar verdiğini hatırlatan Orhan sözlerini şöyle sürdürdü“Aynı mahkeme heyetinin verdiği İhya-Der kararı bir çok yerde protesto edilmiş ve verilen hukuksuz karar kınanmıştı. Bunlar ‘siz misiniz bu tepkiyi gösteren bunlar da kardeş sivil toplum kuruluşudur’ diyerek bu dosyada daha bir üst sınırdan müvekkilerimize ceza verdiler. Bununla adeta ‘siz bizim verdiğimiz karara tepki gösterirseniz biz de size böyle ceza veririz. Bir daha da karşımıza çıkarsanız bu cezaları da yeterli bulmayıp daha üst sınırdan size cezayı keseriz’ dercesine bu kararı aldılar”
HERKESE FARKLI HUKUK
Yasal olarak faaliyet gösteren dernek faaliyetlerinin suç sayıldığını belirten Orhan, “Bu ülkede hukuk herkese farklı şekilde uygulanıyor” dedi. Orhan, “Bu kişilerin dernek olarak yaptığı yardım çalışmaları, basın açıklamaları, Kutlu Doğum etkinlikleri örgütsel bir faaliyetmiş gibi gösterildi. Oysa yapılan bütün bu etkinlikler için emniyet ve valilikten izin alınıyor. Buna rağmen bu yapılan etkinlerin dosyalarda örgütsel bir faaliyet olarak yer alması hukukun ayaklar altına alındığının göstergesidir. ‘Herkes hukuk çerçevesinde hareket edebilir ama siz edemezsiniz’ demeye getirildi. Hukuk eliyle hukuksuzluk bir karara imza atıldı” diye konuştu.
BU HAYIRLI İŞLER İÇİN 50 YIL CEZA VERİLDİ
Yaptıkları hayır çalışmaları ve kültürel etkinliklerle toplumdaki kardeşlik duygularını pekiştiren ve ahlaki yozlaşmanın önüne geçip insanlara İslam’ı anlatıp halkın teveccühünü kazanan İslamî STK’ların yaptığı her faaliyetin örgütsel faaliyet olarak değerlendirilmesi bu davada yargılananların ve avukatların tepkisine neden oldu. Peki, yaptıkları hayır çalışmaları ve hizmetlerle ismini duyuran bu İslami STK’ların işlediği suçlar ne? İşte 50 yıl ceza verilmeye sebep olan suçlar;
• 2008 yılında Hizbullah davasından tutuklanan ve cezaevinde hastalandıktan sonra tedavi için tahliye edilen Seyid Ali Demiryol’u hasta iken ziyaret etmek ve vefat ettikten sonra ailesine taziye ziyaretinde bulunmak.
• Adıyaman Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olan Vahdet-Der isimli derneği açmak.
• “Bismillahirrahmanirrahim” ile başlayıp “Allaha emanet olun” şeklinde biten A-4 kağıdı.
• “Esnaf Ve Sanatkarlar Komisyonu” ile başlayıp, “Aile İlişkilerinin Geliştirme Komisyonu” ile biten dernek komisyon raporu.
• Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilere yardım edip, onların öğrenci evine yerleşmesine yardımcı olmak.
• 03/09/2010 günü Vahdet-Der organizesinde “Kudüs Günü” konulu basın açıklamasına katılmak.
• israil ve Amerika’yı protesto etmek amacıyla 17/09/2010 günü Kahta’da, 18/09/2010 günü ise Adıyaman’da bir basın açıklaması yapmak
• İsrail ve Amerika’yı protesto etmek amacıyla “Kutsal kitabımız Kur’an’ı Kerim’in yakılması ve çirkin bir şekilde ayaklar altına alınması” konulu 17/09/2010 günü Mustazaf-Der tarafından Adıyaman Kahta İlçesi Devlet Hastanesi önünde 150 kişilik bir grubun katılımıyla basın açıklaması yapmak.
• 08/11/2009 günü Adıyaman Merkezde bulunan 23 Nisan İlköğretim Okulu bahçesinde yapılan düğünü organize etmek ve buna katılmak.
• 10/04/2010 günü Samsat İlçesinde, 11/04/2010 günü ise Kahta İlçesinde, 16/04/2010 günü ise -Adıyaman İl merkezinde Peygamber Sevdalıları Platformu adı altında Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle etkinlik düzenlenmek ve katılmak.
• 04-05/06/2010 günü Adıyaman ve Kahta İlçesinde bayanlara yönelik Hz. Fatma’yı anma şeklinde etkinlik düzenlemek.
• Kurban Bayramında Mutazaf-Der Kahta Şubesi aracılığı ile kurban derisi toplamak.
• Yapılan etkinliklerde sunucu olarak görev almak.
• Gıyabi cenaze namazı kılınması, protesto gösterileri, mitingler, dini önemi olan gün ve gecelerde düzenlenen kapalı yer toplantıları organize etmek.
• 09/05/2010 günü öğrencileri Safvan İbn-i Muattal Türbesine ziyarete götürmek.
• 13/12/2009 tarihinde Yeni Mahalle İsmetpaşa Caddesi üzerinde bulunan Mustazaf-Der Kahta Şubesinde yatsı namazından sonra komisyon toplantısı yapmak.
• Adıyaman Merkez, Besni ve Gölbaşında bulunan öğrenci evlerine eşya temin etmek ve beyaz çuvallarla eve erzak götürmek.
• Adıyaman’da Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinliklerde hedef şahısların tertip komitesinde yer aldıkları ve etkinliklerde görevli olarak bulundukları, yapılan teknik ve fiziki takiplerden anlaşılmıştır.