GAZİANTEP - 12 Eylül darbesinin 31. Yıl dönümünde bir açıklama yapan Mazlum-der Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik, 1982 Anayasasının, askeri darbe ile cuntacılar tarafından hazırlanıp dikta ettirildiğini belirterek, bürokratik dayatmacı kurumları koruyan anayasanın yeniden yapılmasını istedi.

Yapılan darbelerle, darbeciler hariç bütün toplumun derin bir yara aldığını belirten Çelik, "Darbeciler köşklerinde yaşamlarına devam ederken ülkenin geleceği ateşe atıldı. Özgürlükler rafa kaldırıldı. Aradan 31 yıl geçti. Ülkenin özgürleşmesini, barış içinde sorunlarını çözmesini engelleyen ve ülkeyi 10 yıllarca geriye götüren bir dönemi lanetle anıyoruz. Ve dün olduğu gibi bugünde haykırıyoruz darbeciler eşit şartlarda yargılansın ve cezalarını çeksin" dedi.

Tüm Darbeciler Yargılansın!
Ergenekon soruşturması ile beraber Türkiye`de, darbeci ve cuntacı zihniyetlerle hesaplaşma yolunun açıldığını belirten Çelik, "Darbeciler kısmen mahkemelerde ifade vermeye başlasa da birçoğu halen aramızda dolaşmaktadır. Bu ülke adına utanç verici bir durumdur. Buna bir son verilmeli ve 12 Eylül`den 28 Şubat`a, tüm darbeciler yargılanmalı, yaptıklarının hesabını vermeli, bataklık kurutulmalıdır" dedi.

Vesayet Sistemi Tamamen Sona Erdirilmelidir
Yapılan değişikliklere rağmen Mevcut anayasanın Ruhundaki jekobenliğin değiştirilemediğini hatırlatan Çelik, Mevcut siyasi partilere seslenerek şöyle konuştu; "Öte yandan tüm siyasi partilerin seçimlerden önce vatandaşa verdiği söz; sivil anayasadır. Biz bir kez daha sözlerini hatırlatarak vesayete son vermek için harekete geçmeye davet ediyoruz. Başlangıç kısmından başlamak üzere, temel hak ve özgürlüklerin korunup, geliştirilmesi değil, dayatmacı kurumlarının korunması amaç edilen darbe anayasası çöpe atılmalıdır. Yapılan tüm değişikliklere rağmen, bu Anayasa`nın ruhundaki jakobenlik değiştirilememiştir. Tüm etnik ve diğer kimliklere sahip insanlarımız temel hak ve özgürlükleri yasa yoluyla ihlal edilmeye devam edilmektedir. Bu zulümlerin giderilmesi için, ideolojisiz, tarafsız, hak ve özgürlükleri herkes için koruyan, geliştirmeyi amaçlayan bir yapıya sahip anayasa yapılmalıdır."

Çelik, "Devlet tarafsız olmalı, ideolojisiz, değiştirilemez hükmü olmayan, temel hak ve özgürlükleri koruma altına alan, farklı kimlikler arasında ayrımcı unsurları esas almayan, her bireyin eğitim hakkına sahip çıkan, din ve vicdan özgürlüğü sağlayan bir anayasa hazırlanmalıdır. Vesayet sistemi tamamen sona erdirilmelidir" diye konuştu.
Şefik Mert-İLKHA