BİTLİS - Bitlis’in ağır kış şartlarından dolayı son bahar mevsiminden itibaren arı için daha uygun olan Hatay, Mersin ve İskenderun yörelerine göç eden arı yetiştiricileri, yeniden memleketin yaylalarına dönüş yapıyor.
Gidişimiz çileli olduğu gibi, gelişimiz de çileli oluyor
Yaklaşık 7 ay önce arılarını yükleyip İskenderun’a götürüp, baharın gelişiyle yeniden Bitlis yaylalarına dönüş yapan arı yetiştiricilerinden M. Şirin Oran, çektikleri zorlukları İLKHA mikrofonlarına anlattı.
Oran, çektikleri sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Yaklaşık 7 ay önce Bitlis’te karın yere düşmesiyle birlikte arılarımızı yükleyip, daha sıcak olan yaylalara götürdük. Bitlis ilinin ağır kış şartları, kış aylarında arıcılık yapmayı imkansızlaştırıyor. Bu nedenle bizler de arı için daha uygun olan Hatay, Mersin ve İskenderun yörelerine göç etmek zorunda kalıyoruz.
Bizim gidişimiz çileli olduğu gibi, gelişimiz de çileli oluyor. Baharın gelişiyle yeniden arılarımızı yükleyip, Bitlis yaylalarına getiriyoruz. Şuan itibariyle yüksek yaylalarda çiçeklerin oluşmaması nedeniyle arıları, geçici olarak rakımı daha düşük olan Muş yaylasına yerleştirdik.” dedi.
"Arı yetiştiriliciliği bitirilme noktasına gelmiştir"
Arıcılığın bitirilme noktasına getirildiğine dikkat çeken Oran, “Arı yetiştiriliciliği bitirilme noktasına gelmiştir. Bu yıl Akdeniz bölgesine arı götüren bir verim alamadı. Bu arılara büyük masraflar yapıldı.
Artık bu meslekle de geçimimizi dahi sağlayamıyoruz. Devlet desteklemesi artık bu meslek için şarttır. Arıcılar perişan durumdadır. Bir ay sonra tekrar buraya yerleştirdiğimiz arılara daha yüksek rakımlı yaylalara götürmek zorundayız. Bu masraflarla bu işin yürümesi zordur.”ifadesini kullandı.
Arının gelişmesi için mevsim şartları takip edilmeli
Arıların yetişmesi için mevsim şartlarının takip edilmesi için göçebe arıcılık yapmak zorunda kaldıklarını belirten arı yetiştiricilerinden Çetin Kaya ise, “Akdeniz ikliminde sezonun bitimiyle arı için daha uygun olan Muş yaylasına geldik.
Bir ay sonra da buradan tekrar daha yüksek rakımlı yaylalara geçmek için göç edeceğiz. Arıların daha kaliteli bal yapmalarını ve daha farklı çiçek türünden bal yapabilmeleri için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz.
Devlet, arıcıları desteklemelidir
Yaptığımız bu çalışmaların ve harcamaların karşılığını tam olarak alamıyoruz. Şuan arıcılık yapan arıcılar, zor durumdadırlar. Kendi geçimimizi dahi sağlayamıyoruz. Arının verim vermediği sezonlarda en azında devlet desteklemesinin olması gerekiyor.
Eğer bunlar yapılmazsa kısa bir süre içerisinde bu mesleği yapan insan sayısının azalacağı görülecektir. Buda işsizliğin artışına neden olacaktır” şeklinde konuşarak arıcıların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)