MARDİN – Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde eğitim gören İHH öğrencilerinden Kamerunlu Jabir Ahmet ile Güney Sudanlı Kaya Godfrey,  Mardin’de tarihi yerleri gezdiler. 

Yaptıkları ziyaretin ardından İlke Haber Ajansı’na konuşan Jabir Ahmet ile Kaya Godfrey, Türkiye’yi çok sevdiklerini ve oldukça sıcak karşılandıklarını ifade ettiler.

GÜNEY SUDAN’DA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Ülkesi olan Güney Sudan`da 16 Aralık 2013`te Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar`ın, Cumhurbaşkanı Salva Kiir`e karşı yaptığı darbe girişimin ardından başlayan çatışmaların bilançosunun korkunç boyutlara ulaştığını dile getiren Kaya Godfrey, insani durum her geçen gün kötüye gittiğinin altını çizdi. 

ÇATIŞMALAR HALKA ZARAR VERİYOR

Politik meseleler yüzünden çıkan çatışmaların halka zarar verdiğini belirten Godfrey, sosyal medyadan altığı son bilgilere göre: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar`ın küçük küçük şehirleri ele geçirdiğini, Cumhurbaşkanı Salva Kiir ise bu şehirleri tekrar geri almak için hazırlık yaptığını söyledi. 

HALK BARIŞ İSTİYOR

Çatışmaları başlatan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar’ın tek isteği ‘Cumhurbaşkanı olmak’ olduğunu dile getiren Godfrey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çatışmaların yaşandığı şehirlerde halk büyük sıkıntılar yaşıyor. Şuan ailem orada ve ben endişeliyim. Tek isteğimiz barıştır. Halk, bu çatışmaların tarafı değildir ve biran önce eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ile Cumhurbaşkanı Salva Kiir`in uzlaşmalarını istiyorlar. Malumunuz, Sudan ikiye ayrıldı: Güney ve Kuzey. Kuzey Sudan’da halkın yüzde 90’ı, Güney’de ise halkın yüzde 60’ı Müslümandır.” 

DERDİMİ EL VE KOL HAREKETLERİYLE ANLATIYORDUM

Türkiye’de her şeyin yolunda olduğunu ve hiçbir sıkıntısının olmadığını belirten Godfrey, “Tabi yeni geldiğimde hiç Türkçe bilmiyorum. Ne yemek, ne de su isteyebiliyordum. Bu yüzden biraz sıkıntı yaşadım. El ve kol hareketleriyle anlaşabiliyorduk. Ama şuan Türkçeyi biraz öğrendim ve artık rahat bir şekilde anlaşabiliyoruz.” dedi.   

KAMERUN’DA HER ŞEY YOLUNDA

Kamerunlu Jabir Ahmet ise Mardin’in tarihi yerlerini gezdiğini ve çok beğendiğini söyledi. Ülkesinin şuan yavaş yavaş geliştiğini dile getiren Ahmet, halkın yüzde 40’ının Müslüman olduğunu söyledi. Ahmet, “İslami bir ülke olmamasına rağmen Kamerunlu Müslümanlar çok rahat bir şekilde camiye gidiyor, İslami faaliyetlere katılıyorlar.  İslami dernek, vakıf ve partiler vardır. Pek etkin olmasalar da İslami faaliyetleri vardır. Halk, ibadetlerini rahat bir şekilde yapıyorlar. Kamerun’da şuan her şey yolunda…” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)