ADANA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından meslek içi eğitim seminerleri kapsamında düzenlenen ‘İş v e Sosyal Güvenlik Hukuku’ konulu seminer, Adana Borusu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Adana Barosu tesislerinde yapılan seminere avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı. 

Takdim konuşmasının ardından seminerin açılış konuşmasını Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık yaptı. Çıtırık konuşmasında, yeni Avukatlık Yasa Taslağı üzerinde eleştiriler getirdi. Baro Başkanı Çıtırık,  "Adalet Bakanlığı tarafından, Yeni Avukatlık Yasa Taslağı yayınlandı. Siz değerli meslektaşlarımız, 9 Mayıs 2014 tarihine kadar Yeni Avukatlık Yasa Taslağı üzerine görüşlerinizi bize iletirseniz, Adana Barosu`nun taleplerini bir kitapçık haline getirip, TBB nezdinde baro başkanları toplantıya çağrılması halinde Adana Barosu`nun olumlu veya olumsuz görüşlerini içeren önerilerini bir kitapçık haline getirip, barolara, hukukçu milletvekillerine, siyasi parti grup başkanlarına göndermeyi düşünüyoruz." dedi. 

2001 ve 2004 yılında yapılan değişikliklerle mesleğin önemli ve ciddi kazanımlar elde ettiğini ifade eden  Çıtırık, "En son hazırlanan taslak metinde görülen, AŞ ve LTD olarak faaliyet gösterecek hukuk bürolarının Türkiye`de her İl ve bölgede açacakları ofislerle Anadolu avukatlığını bitireceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, Baroların toplumsal işlevleri olan, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü korumak, savunmak ve geliştirmek için açabileceği davaların sadece mesleki davalara indirgemesi istenmektedir. Bu baroların işlevselliğini yok etmektedir.” 

Ücretli avukatlar konusu

Taslak metinde gördüğü eksikliklerden bir tanesinin de ücretli avukatlar ile ilgili olduğunu söyleyen Çıtırık, "Bugün Türkiye`deki avukatların yüzde 60 ücretli avukatlardır. TBB`nin 1 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe girdirmiş olduğu Ücretli Avukatlar Yönergesi çok gerisinde kalmış, sorunu sadece ücrete indirgemiş taslakta bile rakam olarak geride kalıyor. Örneğin biz Adana Barosu Başkanlığı olarak tavsiye ettiğimiz miktar 2 bin TL`dir. Net Asgari Ücretin iki katı miktarında avukat arkadaşlarımıza emeklerinin karşılığında takdir edilir diyor. Diğer sorunlarını oluşturan fazla çalışma, yıllık ücretli izin ve yine avukatlık mesleğinin bağımsızlığını, onurunu koruyabilme konusundaki düzenlemelerin ücretli avukatlar yönünden hazırlanmadığını da söylemek durumundayız. Aceleye getirilmiş, toplumsal muhatapları dinlenmeyen, taslak 14 bakanlığa, Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıklarına, Hukuk fakültelerine ve en son olarak dağıtım gereği barolara gönderiliyor. Konunun asıl muhatabı olarak barolara sorulmuyor. Avukatlık Yasası direkt bizi ilgilendirir. Bunun bir izahı yok.. Toplumsal uzlaşmaktan uzak, avukatlık mesleği alanı zaten çok ciddi daraltılmış durumda. Çeşitli meslek kuruluşları bizim karasularımızda yüzüyor. Vekalet ücretlerimize saldırılar varken, bu taslağı meslektaşlarımızın ciddi bir şekilde incelemelerini istemekteyiz. TBB den baro başkanlıkları olarak olağanüstü toplantı talep ettik. “ ifadelerini kullandı.

(Yunus Emre-İLKHA)