BİTLİS- Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda, Ankara Üniversitesi Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünün  ‘Türkiye Hızlandırıcı Merkezi Projesi’(THM), yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Yavaş’ın sunumuyla gerçekleşen konferansa çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, temel bilimlerde özellikle fizikte Türkiye’nin, geleceği için çok önemli bir konu olduğunu söyledi.

 

Prof. Dr. Doğru, Sosyal Bilimlerde çalışan arkadaşların da temel bilimleri genel de olsa almaları gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Tabiatı yorumlamak ve tabiatla ilgili bir şeyler söylemek için biraz fizik bilmek gerekir. Fizik doğa bilimlerinin öncüsüdür ve birçok bilim ondan türemiştir. Bu konferanstaki amacımız sadece temel bilimleri tanıtmak değil aynı zamanda ülkemizde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vermek ve öğrencilerimizi bu konularda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.”

 

Günümüzün öncelikli teknolojilerinin nükleer, uzay, savunma, hızlandırıcı ve detektör, enerji teknolojileri, biyoteknoloji gibi teknolojiler olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Yavaş, modern dünyada 10-15 arası öncelikli Ar-Ge alanı bulunduğunu ve sayılarının ülke ve bölgeye göre değişebileceğini belirterek konu ile ilgili teknik bilgiler sundu.

 

Yavaş; “THM’nin kurulması 21. yüzyıl boyunca Türkiye’nin Bilim ve Teknolojide muasır medeniyet düzeyinin üstüne çıkmasına çok önemli bir rol oynayacaktır. Burada yapılacak araştırmalar ve geliştirilen teknolojiler ile ülkemiz enerji, iletişim, elektronik, bilgisayar, malzeme, savunma, ilaç, çevre, uzay, sağlık, ulaşım vb. alanlarda gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alacaktır. THM, Türkiye’nin 2023 vizyonuna uygun olarak Bilim ve Teknoloji alanında da ilk 10’a girme hedefi için büyük bir öneme sahiptir” dedi.

 

Konferans, Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru’nun Prof. Dr. Ömer Yavaş’a plaket takdim etmesiyle son buldu.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)