Emniyet Genel Müdürlüğü, kaybolan çocuklar için 24 saat beklemek gerektiği bilgisinin yanlış olduğunu, çocuğun kaybolduğuna dair en küçük bir şüphede önce 155 ihbar hattına, sonra da en yakın karakola başvurulması gerektiğini açıkladı.
Emniyet Asayiş Daire Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, çocuğun kaybolduğu kanısı oluştuğu ilk andan itibaren aile ve yakınların aramaya başlamadan önce polise başvurulması, çocuğun bulunmasında büyük önem taşıyor. Özellikle 0-6 yaş aralığındaki çocuklarla ilgili kayıp olaylarında, mümkün olduğunca hızlı şekilde polise çocuğun eşgalinin, eğer bir araca bindirildiği görüldüyse aracın modeli ve plaka bilgisinin verilmesi gerekiyor.
Kayıplarda ön yüzden çekilmiş son fotoğrafın ekiplere ulaştırılması önemli olurken, 155`e ilk ihbarın gelmesiyle kayıp çocukla ilgili polis telsizine anons geçiliyor, böylece bölgedeki en yakın devriye polis ekibi çalışmalara en hızlı bir şekilde başlıyor. Türkiye`deki tüm şehirlerde çocuk şube müdürlükleri kapsamında yaklaşık 5 bin personelin görev yaptığı, polis bölgesindeki kayıpların yüzde 98`inin bulunduğu belirtiliyor.
Bölgedeki ekiplerin yeterli olmadığı durumlarda Emniyet Genel Müdürlüğü`nden özel ekip gönderiliyor, çalışmalarda insanı kokusundan takip edebilen, iz takip köpekleri de görev alıyor. Polislere, her yıl konuyla ilgili uzman akademisyenlerce hizmet içi eğitim veriliyor.
EN SON NEREDE GÖRÜLDÜĞÜ ÖNEMLİ
Emniyete göre, `kayıp çocuk`, hangi ortamdan kaybolursa kaybolsun, nerede olduğu ebeveynleri tarafından veya yasal temsilcileri tarafından bilinmeyen ve hakkında kayıp ihbarı yapılmış çocuk` olarak tanımlanıyor. Kaybolduğu yer ve saati, kaybolmadan önce yaptıkları, görüştüğü kişiler, yaşadığı tartışma, kavga ilk etapta önem arz ediyor. Çocuğun en son nerede ve ne zaman kiminle birlikte ne yaparken görüldüğünün de belirlenmesi gerekiyor.
ÇOCUĞUN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR
Anne ve babaların çocuk davranışı hakkında eğitim, gerekiyorsa uzman desteği almasını öneren emniyet yetkilileri, çocuklara anne babasının isminin, basit ev adresinin, telefon numaralarının öğretilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca çocukların yabancılara mesafe koymasını bilmesi gerektiği de vurgulanıyor. Çocuklara karşı işlenen suçlarda cezanın ağırlaştırılarak verildiğini belirten emniyet yetkilileri, basının da çocuk haberlerini sunarken önleyici bir dil kullanmasının önemine işaret ediyor.
NE YAPTIĞINDAN HABERDAR OLUNMALI
Çocuğun önceden yüz yüze, internet, telefon ile yaptığı görüşmeler, yakın ve uzak kişiler, onların suç işleme potansiyeli, daha önce yanlarında yatıya kaldığı, sık sık görüştüğü, aşırı bağlı olduğu akrabaları gibi kişilerin ve bunların adres ve irtibat bilgilerinin de bilinmesi tavsiye ediliyor. Öte yandan `kayıp çocuk`, hangi ortamdan kaybolursa kaybolsun, ebeveynleri tarafından veya yasal temsilcileri tarafından bilinmeyen ve hakkında kayıp ihbarı yapılmış çocuk` olarak tanımlanıyor.
dünya bülteni