DİYARBAKIR - Üstad Bediüzzaman`ın talebelerinden Mehmet Fırıncı`nın da katıldığı Diyarbakır Dicle Üniversitesi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve HASEV Vakfı`nın katkılarıyla düzenlenen “Risale-i Nur Perspektifinden Dünya-Ahiret Dengesi” konulu sempozyum, üniversitenin kongre salonunda geniş bir katılımla gerçekleeştirildi.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ve HASEV Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen programa, Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşe Jale Saraç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Abdülkerim Ünalan, Hasev Başkanı Adnan Budak, İstanbul İlim Ve Kültür Vakfı Başkanı Faris Kaya, eski Çevre ev Şehircilik Bakanı Rıza Akçalı ve kalabalık izleyici topluluğu katıldı.
Daha önce katılacağı belirtilen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise programa katılmadı.
"İnşallah her sene bir şehri dolaşacağız"
Diyarbakır Ulu Camii Baş İmamı Hafız M. Emin Mülayim Hoca’nın okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, açılış konuşması yapan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Faris Kaya, yurt dışında 40’a aşkın ülkede 100’lerce üniversitede, uluslar arası katılımlı, Bediüzzaman’ın fikir rüyası üzerine sempozyumlar düzenlediklerini söyledi.
Kaya, " 2015 senesinin sempozyumunun konusunu şu anda veremiyorum. Ama Allah nasip ederse Erciyes üniversitesi ve Seyyit Burhanettin Vakfıyla birlikte Kayseri’de düzenleyeceğiz. İnşallah her sene bir şehri dolaşmak üzere, bütün Türkiye’nin 4 tarafını dolaşmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
"Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır"
HASEV adına bir konuşma yapan Başkan Adnan Budak ise, faaliyetlerinin temelini İman ve Kuran hizmeti oluşturduğunu belirterek, 1950’den beri, Diyarbakırlı talebelerin maddi manevi ihtiyaçlarını temim etmek amacıyla merkezler tesis ettiklerini dile getirdi.
Budak, " İlim adamlarının ve araştırma kabiliyetli insanların istikrarı ve eğitimi için araştırma merkezleri açtık. İlimiz ve bölgemizde birçok sosyal, kültürel eğitim ve iman hizmetlerinde bulunmuş yüzlerce gönüllü kardeşimizle, geçmişte olduğu gibi bu gün de geleceğe ümitle bakabilme kararlılığını Risale-i Nurdan aldığımız `Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır` düsturundan edindik. ” ifadelerini kullandı.
"Mahiyet itibarıyla her şey ilme bağlıdır "
Dicle Üniversitesi adına bir açıklama da bulunan Rektör Profesör Doktor Ayşegül Jale Saraç ise, Üstad Bediüzzaman`ın Sözler isimli eserinden, "Demek insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekemmül etmek için gelmiştir. Mahiyet ve istihzar itibarıyla her şey ilme bağlıdır ve bütün ölüm hakikiyetleri esası ve madeni marifetullahtır ve bunun esası da imanı billâhtır." İfadelerini okuyarak Bediüzzaman`ın ilme verdiği değere işaret etti. (Hasan Önalan - İLKHA)