BİNGÖL – Almanya’da bulunan Kuzey Almanya Bingöllüler Derneğinin Bingöl Belediye Başkanı Yücek Barakazi’yle yaptıkları görüşmede; ‘Bingöl de bir çeşmeye ‘Şeyh Said’ isminin verilmesi’ ile ilgili görüşmesini değerlendiren Sosyolog Vahit Eser, Şeyh Said’in ismini, bir çeşmeyle anılmasını uygun olmayacağını belirterek,  Şeyh Said isminin Bingöl Havalimanı’na verilmesinin daha uygun olacağını söyledi.

“Bingöl toplumunda Şeyh Said büyük saygı gören bir zattır”

Şeyh Said isminin bir çeşmeye verilmesi ile ilgili İlke Haber Ajansına konuşan Sosyolog Vahit Eser, “Malumunuz her toplumun önder ve kanaat önderleri vardır. Bingöl toplumunda da Şeyh Said büyük saygı gören bir zattır. Şeyh Said’in isminin bir çeşmeye verilmesi hoş karşılanmayan bir davranış olsa gerek. Toplumun genel tercihi, Şeyh Said gibi bir şahsiyetin isminin daha yakışır bir yere verilmesi yönündedir.”dedi.

“Şeyh Said isminin havaalanına verilmesi Bingöl halkını onure edecektir”

Eser konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplumdan edindiğimiz bilgiye göre yakın zamanda faaliyete giren Bingöl Havaalanına Şeyh Said isminin verilmesinin isabetli olacağı kanısına vardık. Toplumun kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız görüşmelerde de bu kararın yerine getirilmesi kanısına vardık. Bu vesileyle Şeyh Said isminin havaalanına verilmesi Bingöl halkını onure edecektir. Değerli şahsiyetlerinin isimlerinin büyük kurumlara verilmesi o halka da değer verildiğini gösteriyor.”ifadelerini kullandı.

“Başbakan da bizzat ‘Bingöl inancın kalesidir’ diyor”

AK Partinin Bingöl Belediyesini kazandığını hatırlatan Eser, “Başbakan da bizzat ‘Bingöl inancın kalesidir.’ diyor,  Bingöl halkının AKP’ye verdiği bu büyük destek karşısında bir ödül olarak Şeyh Said isminin verilmesi ve yaşatılması bu partinin Bingöl’e vereceği ödüllerden birisi olması gerek. Çünkü Şeyh Said gibi dindar birisinin isminin yaşatılması ve böylesi önemli kurumlara verilmesi halka verilen değerin bir ifadesi olacaktır.  AKP yönetiminin böyle bir karar alacağını ve diğer STK’ lar ile siyasi partilerin de böyle bir görüş belirteceği kanaatindeyim. Bingöl’de ortak bir karara varılarak hepimizin yararına olacaktır. Biz barış sürecini yaşıyorsak topluma öncülük eden isimlere verilen değer de halka verilen değeri gösterir.’’ ifadelerine yer verdi.

“Şeyh Said’in ismi bir çeşmeye mi layık görülüyor?”

 “Her toplumda sevilen sayılan isimlerin hükümet tarafından yaşatıldığını görüyoruz.” diyerek konuşmasını sürdüren Eser,  “Nevşehir’de Üniversiteye Hacı Bektaşı Veli, Şırnak’ta ise havaalanına Şeraffetin Elçi isminin verildiğini müşahede ediyoruz. Tunceli’de de Seyid Rıza ismi değişik kurumlara verildiğini görüyoruz. Kuzey Almanya Bingöllüler Derneğinin Belediye ile görüşmeleri sonucunda Şeyh Said isminin bu çeşmeye verilmek istenmesi, Bingöl halkını üzmüş durumdadır. Koskoca Şeyh Said ismi bir çeşmeye mi layık görülüyor? Bingöl’de bir kamuoyu yoklaması yapılması halinde Şeyh Said isminin kurumlara verilmesi yüzde 90’la onay görecektir. Halkımızın büyük bir kısmı Şeyh Said isminin yaşatılmasını istiyor ve talep ediyor.”şeklinde konuştu.

(Nihat Kanat-İLKHA)