İSTANBUL- Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu,  Mısır’da darbeci yargının verdiği kararları protesto etmek amacıyla Cuma namazının ardından Şehzadebaşı Camii’nden Beyazıt Meydanı’na doğru yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı. 

Mısır’da cuntacıların kontrolündeki yargı, darbe politikalarıyla uyumlu bir şekilde halkın üzerinde terör estirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay idama mahkûm edilen 529 kişiden 492`sinin cezasını müebbet hapse çeviren Minye Mahkemesi 37 kişi hakkında ise idam kararlarını onadı. Aynı mahkeme aynı gün verdiği bir başka kararla da aralarında Müslüman Kardeşler teşkilatının lideri Muhammed Bedii’nin de yer aldığı 683 kişi hakkında daha idam cezasına hükmetti. 

Yaşasın ümmet dayanışması

Darbeci Mısır yargısının verdiği bu kararları protesto etmek için Şehzadebaşı Camii’nde Cuma namazında bir araya gelen Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu ve yüzlerce vatandaş, kılınan Cuma namazının ardından “Kahrolsun Sisi Seninleyiz Mursi, Müslüman Zulme Boyun Eğmez, İhvan’a Selam Direnişe Devam, Yaşasın Ümmet Dayanışması, İslami Hareket Engellenemez, Katil Sisi Seninleyiz Mursi” sloganları eşliğinde Beyazıt Meydanı’na yürüdü. 

Mısır zindanlarında insanlık dramı yaşanıyor

Darbeci general Sisi’nin bu infazları kendi çıkarları için de olsa gerçekleştirmeyeceğini umduklarını söyleyen İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, “Bizim en büyük korkumuz bugün Mısır hapishanelerinde tutulan Mısırlı tutukluların durumu. Umuyoruz ki Amerikan hapishanesindeki görüntüler orada da çıkmaz. Darbeye karşı çıktı diye 23 bin insan tutuklandı. Bunların hiçbirinin akıbeti bilinmiyor. İnsan hakları örgütleri Mısır hapishanelerine gidip durumu görmelidir. Bizler bunu biliyoruz ki onlarca Müslüman o zindanlarda işkence ile öldürüldü. Elimize gelen bilgilerde tutuklulara bedensel işkence ve zulüm uygulandı. Tuvalete çıkarılmadıkları gibi her türlü hakarete maruz kaldıkları bilgisi de geliyor. Tutsaklar arasında 704 kadın ve 600 küsur çocuk var. Mısır hapishanelerinde yaşanan bu zulümleri protesto etmek isteyen bazı mahkûmlar açlık grevine girdi. Bizler STK’lar olarak mısır hapishanelerinden Ebu Gurayb görüntüleri çıkmaması için dünya uluslararası İnsan hakları kuruluşlarının gözler önüne sermesi gerekiyor” diye konuştu. 

Bu saldırılar Bütün Müslümanlara yapılmıştır

Mısır’da yaşanan tehditlerin tüm insanlığa yöneltilmiş bir tehdit olduğunu söyleyen Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak ise, “Bizler bu zulme karşı sesimizi yükseltmek ve dilsiz şeytan olmamak için toplanmış bulunuyoruz. Mısır’da meydanlarda baltacılar tarafından tamamlayamadıkları kötülükleri Mısır yargısı eli ile tamamlamak isteniyor. 1200 kişinin kimlik yoklaması dahi yapılamayacak kısa bir sürede idam kararları verildi. Bütün bu cinayetler Amerika ve Avrupa’nın sırtını döndüğü bir vakitte gerçekleşti. Bu cinayetlere onlar da ortaktır. Suudi rejimi de bu cinayetlere ortaktır. Suriye’de de durum farksız değil. Bir günde onlarca insan katlediliyor. Bizler burada açıklama yaparken dahi insanlar katlediliyor. Bizler bu zulümlere karşı duruyor ve lanetliyoruz. Sisi’nin İhvan’a saldırısını kendimize yapılmış kabul ediyoruz ve asla kabul etmeyeceğiz. Bu olayı Müslümanlara, insanlığa yapılmış bir saldırı sayıyor ve bunu asla kabul etmeyeceğiz. Celladımıza boyun eğmeyeceğiz” dedi.  (Erkan Yavuz- Enes Durmaz / İLKHA)