İsrailli yetkililere göre Türkiye-israil arasındaki ilişkiyi normalleştirecek anlaşma 10 gün içinde imzalanacak.

Dört yıl önce 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara baskını ardından kopma noktasına gelen Türkiye-israil ilişkilerini normalleştirecek anlaşmanın 10 gün içinde imzalanacağı ileri sürülüyor. Anlaşma gereği, Anlaşma kapsamında İsrail, 21 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye de israilli yetkililerle operasyona katılan askerler hakkında açtığı davalardan vazgeçecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Amerikan PBS televizyonundan Charlie Rose’a verdiği röportajda, anlaşmanın günler içerisinde tamamlanacağını söylemiş, ardından israil’den anlaşmanın Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından askıya alındığı haberi gelmişti.

Vatan Gazetesi`nin iddiasına göre israil basınına konuşan bir siyasi kaynak, taraflar arasındaki anlaşmada son aşamaya gelindiğini, Netanyahu’nun da bir kaç gün içerisinde anlaşmaya onay vereceğini söyledi.

Habere göre aynı kaynak, Yedioth Ahronot gazetesine verdiği demeçte, “Erdoğan, israil‘le barış yapmak ve ilişkileri normale döndürmek için doğru zamanın geldiğini hissediyor. Bu olumlu bir gelişme. Türkiye önemli bir bölgesel müttefik ve israil için Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek, bugünkü Ortadoğu şartlarında çok önemli” diye konuştu.

Anlaşma kapsamında israil ilk olarak, Mavi Marmara’da ölen ve Türklerin aileleriyle yaralanan kişilere dağıtılmak üzere 21 milyon dolar tazminat ödeyecek. Türkiye de tazminat karşılığında Mavi Marmara baskının emrini veren israilli yetkililerle operasyona katılan askerler hakkında açtığı davalardan vazgeçecek.

Erdoğan, röportajında, anlaşmadan sonraki adımın Ankara ve Tel Aviv’e karşılıklı büyükelçilerin yeniden gönderilmesi olacağını söylemişti.