HABER MRK -   Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü;  Karadağ yöresinde bin 600 hektarlık alana ekilen 500 bin fidan için gerekli tedbirlerin alınmadığı ve göçerlere ait binlerce hayvanın bir yaşını doldurmamış fidanlık alana salınmasına göz yumulduğu iddiaları üzerine açıklamada bulundu.

 

İlke Haber Ajansı(İLKHA) 27 Nisan’da,   göçerler tarafından tahrip edildiği belirtilen ormanlık alandaki köylüler ile görüşerek iddiaları haberleştirdi. İLKHA’nın haberinin yazılı ve görsel medyada yer almasından sonra Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü iddialar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi: “Bahse konu yerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hibe edildiği söylenmektedir.

Bu saha Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hibe edilmemiş olup, Orman Genel Müdürlüğü adına ağaçlandırılmak üzere Maliye Hazinesince tahsis edilmiştir.”

 

“Jandarma tutanak tanzim etmiş ve savcılığa intikal etmiştir”

Tahsis sonrası sahaya 1 trilyon TL`ye yakın para yatırıldığı ve 500 bin fidan dikildiği, ancak göçerlerin bölgeye gelmesi ve hayvanlarını fidanların arasına sürmesiyle şu ana kadar 100 bine yakın fidanın telef olduğu, Bölge Müdürlüğünün tepkisiz kaldığı, hatta fidan katliamına açıkça destek verdiği yönündeki iddialar üzerine Orman Bölge Müdürlüğü  “Sahada herhangi bir takipsizlik veya fidan katliamı söz konusu değildir. Diyarbakır İşletme Müdürlüğü Toplu Koruma Ekipleri tarafından saha sürekli kontrol edilmektedir. Ağaçlandırma sahasında otlatma nedeni ile bir kısım fidanın ve ihatanın tahrip edildiği doğrudur. Ancak fidanlara ve dikenli tel ihatasına zarar verenlerle ilgili Toplu Koruma Ekibi ve Jandarma ekibi tarafından suç tutanakları tanzim edilerek savcılığa intikal ettirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

 

Şanlıurfa Valiliği konuyu gündemine aldı

Göçerlerin söz konusu bölgeye gelmelerinin en büyük destekçilerinin eski Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve  Orman Bölge Müdürü Mehti Özyer olduğu iddialarıyla ilgili yapılan açıklamada, “Bölge Müdürlüğümüzce göçerlerin veya bir başkasının desteklenmesi söz konusu değildir. Köylüler ile Göçerler arasında sosyal muhalefet meydana gelince herhangi bir taşkınlık söz konusu olmaması için jandarma gerekli güvenlik tedbirlerini almıştır. Olay Şanlıurfa Valisinin gündemine taşınmıştır. Şanlıurfa Valiliğinde 13.11.2013 tarihinde Vali Celalettin Güvenç Başkanlığında bir toplantı yapılmıştır. Toplantıya Siverek kaymakamı, Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve taraflar katılmıştır.  

Toplantıda özetle şu iki karar alınmıştır. 

1- Bahsi geçen proje sahasında şu ana kadar makinalı toprak işlemesi gerçekleştirilen alanlar korunacak.

2- Saha içerisinde şu aşamada herhangi bir makinalı çalışma yapılmayacak.

Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda o günden sonra sahada herhangi bir makineli çalışma yapılmamış olup toprak hazırlığı yapılan alana dikim yapılmış ve alanın korunması için etrafı ihata edilmiştir.” denildi. 

Söz konusu bölgenin  Bölge Müdürü tarafından birçok kez kontrol edildiğinin belirtildiği açıklamada “Eksik veya hatalı yapılan işlerle ilgili gerek memurları gerekse teknik elemanları uyarmıştır. Bahsedilen günde de sahanın birçok yerini dolaşarak gerek dikilen fidanların tekniğine uygun olup olmadığı kontrol edilerek, sahanın yakınlarında bulunan hayvan sahiplerine ve memurlara dikenli tel ihatasının tamamlanıncaya kadar daha dikkatli koruma yapılması konusunda uyarılarda bulunulmuştur. 

Dönemin bölge müdürü, Şanlıurfa Siverek kaymakamı ve Diyarbakır Bağlar kaymakamı ile birlikte sözkonus sahada incelemelerde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada  “Çalışma yapılan alanın muhafazası ile birlikte sahanın daha da büyütülmesinin uygun olmayacağına dair kararlar almışlardır. Bölge Müdürü olaylar karşısında tepkisiz kalmayıp, bilakis sosyal problemin çözülmesi noktasında yoğun emek ve çaba sarf etmektedir.” İfadelerine yer verildi.

Ağaçlandırma çalışmalarında mümkün oldukça sosyal ihtilafın olmadığı alanların tercih edildiği ifade edilen açıklamada,  “Söz konusu sahadaki sosyal itilaf çözülünceye kadar, ağaçlandırılan alanlar korunacak olup, projede yer almasına karşın çalışma yapılmayan alanda ise planlanan çalışmaların ertelenmesine karar verilmiştir.” 

“Göçerler uzun yıllardan beri bu dağlarda hayvan otlatmaktadır”

Bu güne kadar yapılan işlerin tamamına sahip çıkılmış olup, yapılan işlere zarar verenlerin tespiti halinde tutanak tanzim edilerek savcılığa intikal ettirilmiştir.” Denilen açıklamada  Herhangi bir şekilde suç işleyen birisini kamu görevi yapanların görmezden gelmesi koruması kollaması asla mümkün değildir. 

Göçeler ile Köylülerin bu dağlarda uzun yıllardan beri birlikte yaşadıkları ve göçerlerin çok eski yıllardan beri bu dağlarda hayvan otlattıkları herkesçe bilinmektedir. İdaremizin tüm personeli herhangi bir tatsız olaya meydan vermemek için azami derecede gayret göstermektedir.” 

Söz konusu bölgedeki ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmaları hakkında istatistiklerin yer aldığı açıklamada,Karacadağ (Alatosun) Toprak Muhafaza ve Erozyon Kontrolü Uygulama Projesinin genel alanı 1569,5 Ha. olup, çalışma yapılacak olan alan 1568,43 Ha.dır.

Şimdiye kadar;

- 600 Ha.lık alanda toprak işlemesi ( ekskavatörle teras yapımı, ekskavatörle çukur şeklinde toprak işlemesi, fidan dikim çalışması, dikenli tel-çit ihata) gerçekleştirilmiştir.

- 291.5 km. ekskavatörle teras çalışması,

- 187.000 adet ekskavatörle çukur şeklinde toprak işlemesi,

- 372.805 adet fidan dikilmiştir.”  (Raif Acar-İLKHA)