Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Bakanlık`ta düzenlediği basın toplantısında, erken ve zorla evliliklerle mücadele ile çocuklara yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuşması sırasında bir gazetecinin "Çocuk istismarını önlemek için bir kanun tasarısı çalışmanız vardı. Bu yasanın içeriğinde kimyasal kastrasyon yöntemi olacağı tartışılmıştı, bu konu gündeme gelecek mi, yasa tasarısının içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?`` sorusu üzerine Bakan İslam, bu yasanın gündemde olduğunu söyledi. Adalet Bakanı ve Başbakan ile görüştüklerini belirten İslam, "Yasayı biran önce Meclis gündemine sokmak üzere harekete geçtik" dedi.
Kanunda sadece çocuklara karşı değil, yetişkinlere karşı da işlenen cinsel suçlara yönelik düzenlemelerin olduğunu belirten İslam, "Bu tür cinsel suçların ceza oranlarını nispi olarak artırıyor tasarı. O konuda detaya girmeyeyim" diye konuştu.
Ruh sağlığı muayenesi
"Tacize, tecavüze uğramış çocuğun ruh sağlığı bozuldu mu diye, defalarca muayene edilmesi söz konusu. Yasayla bu ortadan kaldırılıyor. Bu tür tacize uğramış çocuğun ruh sağlığı doğal olarak bozulmuştur, yargısından hareket ediyor yasa. Cinsel suç işleyen failin gerekirse tedavi edilmesini gündeme getiriyor. Kastrasyon denilen madde bu. Ama bir kastrasyon değil. Orayı düzeltmek isterim. Bu bir kastrasyon cezası değil. Bir ceza uygulaması değil, bir tedavi uygulaması. Eğer fail hasta olduğu için bu eylemi uyguluyorsa tedavi edilmesi gerekir. Yasa bunu düzenliyor.``
Evliliğe zorlama suç
İslam, yasanın ayrıca evlenme yaşına gelmiş olduğu kabul edilen insanların zorla evlendirilmesinin de suç olacağını öngördüğünü belirterek, şunları kaydetti:
"Buradan şunu kastediyoruz: Bizim yasalarımıza göre 17 yaşını bitirmiş, 18 yaşından gün almış çocuklar reşit sayılır ve kendi başlarına evlenme kararı alabilirler. Ama bazı özel durumlarda bu yaş sınırı 16`ya, 17`ye inebiliyor biliyorsunuz. Bu özel durumlar dolayısıyla 16-17 yaşındaki çocukların da evlenme yaşına gelmiş olabileceği kabul edilebiliyor. Bu tür durumlarda çocukların kendilerine karşı suç işlemiş kişilerle zorla evlendirilmesi gündeme gelebiliyor. Sanırım hatırladınız bu tür olayları. İşte bu zorla evlendirilmelerin de suç kapsamına alınması yasada yine bir madde olarak düzenleniyor.
Veli, vasi, koruyucu ve akrabaların çocuklara karşı işlediği cinsel suçlarda mevcut yasalarda yarı oranında artırımın söz konusu olduğunu ifade eden İslam, "Ama yeni düzenlemeyle bu cezalar son derece şiddetlendiriliyor. Koruma altında, kendi koruması altında veya kendi vesayeti altında veya kendi evinde yaşayan çocuklara karşı cinsel suç işleyen kişilerin, faillerin ceza oranları daha şiddetli bir biçimde artırılıyor" diye konuştu.
18 yaşına kadar okul
"Eğitim sistemi içinden çıkamayan bir çocuk 12 yıl boyunca, 18 yaşına kadar eğitim sistemi içerisinde kalması gereken bir çocuk elbette yasa dışı bir evliliğin kurbanı olmayacaktır, olamayacaktır. Onun için 4+4+4 eğitim sistemini erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda bir argüman olarak kullanmaya son derecek kararlıyız. Sistemi çocuklarımızın eğitilmesi açısından ele aldığımız gibi çocuklarımızın erken yaşta ve zorla evlendirilmelerini engellemek açısından bir argüman olarak kullanmayı planlıyoruz. 2014 yılı sonuna kadar bu konudaki bütün çalışmaları tamamlayacağız ve çocukların sistemden çıkmasına mani olabilecek bütün önlemleri Milli Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı alacaklar."
İlaçla hadım ya da tedavi
BAKAN İslam, çocuklara yönelik suçlara ilişkin "Fail pedofili ise tedavi uygulanacak dediniz. Hasta olduğuna bu kişilerin kim karar verecek" sorusu üzerine faile tedavi uygulanacağını, bir operasyonun olmadığını belirterek, buna tıp uzmanlarının karar vereceğini söyledi.
İslam, kastrasyonun bir operasyon olduğunu, bunun yapılmayacağını, ilaçla ya da pskiyatrik tedaviden yararlanılacağını ifade etti. İslam, "Kanunda bu tür hastalığı olan failleri, topluma yeniden kazandırılabilmeleri için tedavi edilebilmeleri var" dedi. "Cezalar ile ilgili üst sınır ne olacak" sorusunu İslam, "En üst sınır müebbet" diyerek yanıtladı.