BURSA- Türkiye ve Bursa’daki sağlık sorunlarını farklı yönleriyle ele alan Nilüfer Belediyesi, düzenlediği 12. Sağlık Platformu’nda “ÇED süreçleri ve Bursa’nın çevre Sorunları”nı masaya yatırdı. Türkiye’nin önde gelen doğa bilimcilerini Nilüferli çevrecilerle buluşturan Nilüfer Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün Konak Kültürevi’nde düzenlediği panelde açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “Çevre bizim için gelecek kuşakların mirasıdır. Onların mirasını bizler tahrip edersek onlara bir şey bırakamamış oluruz” dedi.
Türkiye’de insan hakları ve çevre adaletinin önemsenmediğini söyleyen Başkan Bozbey, “Hızla sürdürülen çevre tahribatından eşitsiz bir etkilenim süregelmektedir” diyerek “Dere yataklarına yerleşim, HES’ler, Maden ve Taş Ocakları ve daha bir çok yanlış uygulama bu durumu kanıtlamaktadır” şeklinde konuştu.
Yerel yönetimlerin çevre politikalarına dikkat çeken Bozbey, kentte yaşayanların sağlıklı bir çevreye kavuşturulmasında kent yöneticilerine büyük sorumluluklar düştüğünün altını çizdi.
Nilüfer’in en önemli çevre sorunlarından bir tanesinin maden ve taş ocaklarının olduğunu vurgulayan Mustafa Bozbey, yüz kırk civarında maden ve taş ocağına ruhsat verilmesini “Maalesef güney bölgemiz talan edilir duruma geliyor” diye ifade etti.
Bozbey; “Yeşil alanların korunmasının yanında yeni alanlar yaratılması, hava, toprak, su kirliliğinin önlenmesi bu açıdan önemlidir. Bu konulara yerel yönetim olarak oldukça hassas ve adil yaklaşmaya çaba gösteriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy’un yaptığı panele geçildi. Panelde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bursa İl Temsilcisi Efsun Dündar, Bursa’nın çevre sorunlarını ve yurttaşların sorunlardan nasıl etkilendikleri konusunu analiz etti.(Zeki Aras-İLKHA)