Mısır`da 529 kişinin idam kararının ardından mahkeme, 683 kişinin daha idamına hükmetti. Kararlar, Mısır anayasası gereği ülke müftüsünün görüşüne sunuldu. Türkiye`den 43 üniversite rektörü idam cezalarının durdurulması için Mısır Başmüftüsü İbrahim Abdülkerim Allam`a mektup gönderdi.
Aralarında Marmara, İstanbul ve Yıldız Teknik, Ankara olmak üzere devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri ortak bir mektuba imza atarak Mısır Müftüsü`nden ‘hoşgörü ve adaletle karar vererek` idamları durdurmasını istedi.
43 üniversite rektörünün imza atarak Mısır Başmüftüsü`ne gönderdiği mektupta, Mısır halkı ile Türk halkı arasında tarihi, kültürel ve dini yakınlıklar olduğu belirtilerek, "Mısır halkının esenlik ve güvenliği İslam ve Arap dünyasının hassasiyetle takip ettiği konular arasında yer almaktadır.
Mısır halkının refah ve huzuruna önem veren Türk üniversite yöneticileri olarak iyi niyet taşıyan bu mektubu şahsınıza, ahlaki, hukuki ve entelektüel bir sorumluluk duygusu ile yazıyoruz. Mısır Arap Cumhuriyeti pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, özellikle İslam düşüncesinin gelişimine eşsiz katkılarda bulunmuş büyük ve merkezi bir ülkedir.
Ülkenizdeki her gelişme diğer İslam ülkelerini ve Müslüman toplulukları etkilemektedir. Mısır halkının sevinci bizi mutlu etmekte, kederi de bizi üzmekte ve kaygılandırmaktadır" denildi.
24 Mart 2014 tarihinde Mısır`da yerel bir mahkemenin 529 kişi hakkında idam cezası vermesinin, toplumun bütün kesimlerinde derin üzüntü ile karşılandığı bildirilerek, "Bu vatandaşlarınızdan 37`sinin idam cezası onaylanmış, 492`si ise müebbet hapse çarptırılmıştır. Ayrıca Mısır`dan aldığımız son haberlere göre 683 Mısır vatandaşının daha mahkemeler tarafından idamla cezalandırıldığı bildirilmektedir.
Mahkemenin görüşlerinizi almak amacıyla zatı âlilerinize gönderdiği idam cezalarının durdurulması konusunda hoşgörü ve adaletle karar vereceğinize umudumuzu ifade etmek isteriz. Haklarında idam kararı verilen Mısır Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının cezalarının infazı Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacak, adalet ve güven duygusunu zedeleyecektir.
Son yıllarda İslam ve Arap dünyasında cereyan eden sosyal ve siyasal çalkantılar adalet, meşruiyet ve refah arayışının tezahürleridir. Müslüman toplulukların özgür iradeleri ile kendi geleceklerine sahip çıkmaları, sivil, saydam ve hesap verebilir yönetim arayışlarıdır. Bu masum ve meşru arayışlarını şiddete başvurmadan dile getiren, serbest seçimlerde yaptıkları tercihin arkasında duran sivillerin cezalandırılması hukuken, vicdanen, ahlaken ve dinen kabul edilemez.
Bu hakikati sizin de takdir edeceğinize ilişkin umudumuzu koruduğumuzu belirtmek isteriz. Türkiye ile Mısır üniversiteleri, aydınları, akademisyenleri, bilim insanları ve öğrencileri arasındaki ilişki ve işbirliklerini geliştirmeye özel önem veren rektörler olarak Türkiye ve İslam dünyasından yükselen sese kulak vermenizi diliyoruz. Mısır vatandaşlarının idam kararı aceleyle verilmiş, Birleşmiş Milletler ve uluslararası af örgütleri Mısır`da tecelli eden adaletsizliğe işaret etmiştir.
Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacağı aşikâr olan infazların durdurulması ve haklarında idam kararı verilen kişilerin af edilerek onurlarının iade edilmesi konusunda cesur ve adil girişimlerde bulunacağınıza olan inancımızı ifade etmek isteriz. Allah`ın selamı, rahmeti ve bereketi adil olanların üzerinize olsun" ifadelerine yer verildi.
İHA