Ankara`nın konuğu Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye`deki `yasaklar`ı eleştirmeye kalkıştı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck; yargıya müdühale, twitter ve youtube erişimin engellenmesi ile basın özgürlüğü konularında hükümete eleştiriler yöneltti. Gauck, bu konularla ilgili soruları, görüşeceği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a da soracağını söyledi. Gauck`un ölçüsüz eleştirileri Alman muhabiri bile şaşırttı. Söz hakkı kendisine gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuğuna Almanya`daki ırkçı katliamları hatırlatarak ağzının payını verdi.

GAUCK HÜKÜMETİ ÖLÇÜSÜZCE ELEŞTİRDİ
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck basın toplantısında doğrudan hükümeti hedef alan eleştiriler yöneltti:
"- Dostlar bir araya geldiğinde diğerinin duymaktan hoşlanmayacağı şeyleri de söyleyebilmelidir. Bugüne kadar kimsenin sormadığı soruları sormuyoruz. Toplumun içinde bulunduğu konulara değiniyoruz.

- Twitter ve Youtube yasaklanmak zorunda mı? Anayasa Mahkemesi Başkanı neden bu kadar eleştirel konuştu? Hükümet, önemli bir seçim zaferiyle bu kadar büyük bir güce sahipken neden yargıya müdahale etmeli? Bu gerçekten demokrasiyi güçlendirecek mi? Bu soruları birbirimize soruyoruz.

-Bu kadar güçlü bir hükümet; yargıya medyaya karşı karşı niye girişimde bulunuyor. Bu soruları soruyorum. Başbakan ile görüşmeden önce o konulara girmek istemiyorum. Böyle başarılı bir politikacı ile tanışmaktan mutluluk duyacağım. Bana sorduğunuz soruları ona soracağım. Hükümetin bir tehdit altında olmadığını düşünüyorum. Şu anda üzüntü duyduğumuz kutuplaşma belki yapıcı bir söylem haline gelecek mi?

-Beni en çok memnun eden husus; (Cumhurbaşkanı Gül`ün) Avrupa değerlerine bağlılık ifadesiydi. Türk demokrasisi için Avrupa dışında başka rol modeli göremedik. Bu büyük milletin geleceğini Avrupa ile işbirliği içinde düşünüyoruz."

GÜL, GAUCK`A ALMANYA ÖRNEĞİ İLE CEVAP VERDİ!
Bir Alman gazeteci, Cumhurbaşkanı Gül`e, "Bu değerlendirmeleri, Alman bir konuğun bir tavsiyesi olarak mı yoksa bir hakaret olarak mı algılıyorsunuz? Böyle bir Türkiye`nin AB`de yeri var mı?" sorusunu yöneltti.
Gül, bu soru üzerine, şunları söyledi:

"Açık ve dürüst konuşmak gerekir. Türkiye son 10 yıl içerisinde olağanüstü siyasi, demokratik, hukuk reformları yapmış bir ülke. Bu ülke önündeki birçok problemleri kaldırmış, çok önemli siyasi, demokratik kararlarla birçok tabuları yok etmiş, bugün birçok kişinin hayal edemeyeceği uygulamalara geçmiş ve birçok problemleri çözmüş, problemleri de çözme yolunda olan reformist bir çizgiye gelmiş olan bir ülke.

Bu çerçeve içerisinde Almanya`da da biraz önce bahsettiğim, aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre "bunların aileleri nasıl bu cinayeti işlediler" diye suçlanmaları, sonunda gerçekler ortaya çıktığında nasıl utanacak durumların ortaya çıktığını bildiğimiz gibi... Irkçı, ırk düşmanı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa`da ve birçok Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse, "bunlar AB`ye yakışır mı" diye sorduğumuzda bunların hiçbirinin AB`ye, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir. Önemli olan şey noksanlıkların farkında olmak ve noksanlıkları düzeltmek için azimli olmaktır.

Türkiye`yi eğer on sene önceyle mukayese ederseniz, bugünkü Türkiye`nin ne kadar çok ilerlemeler yaptığı, demokratik standartlarını, insan hakları standartlarını, hukuk standartlarını, özgürlük standartlarını ne kadar yukarı taşıdığı gayet açık, ortadadır."

"HÜKÜMETİN TWITTER`DEN BEKLENTİLERİ YANLIŞ DEĞİL"
Türkiye`nin Twitter`den beklentilerine de değinen Gül, "Söylediğiniz konuya gelince Sayın Başbakanla ilgili, şirketin, Türkiye`de ofis açmasını ve Türkiye`de en çok kullanılan uluslararası platformlardan, internet platformlarından birisi, dolayısıyla ofis açmasını ve burada da vergi muhatabı olarak vergi ödemesini söylüyor. Tahmin edersem böyle bir beklenti, böyle bir arzu da yanlış değil." şeklinde konuştu.