MERSİN - Hakkari, Van, Diyarbakır, Batman, Siirt illeri ile eş zamanlı olarak Mersin’de de uygulanan çocuk felci aşısının birinci turu yüzde 96 gibi yüksek bir aşılama oranı ile tamamlandı.
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Çocuk felcinin bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
Dr. Kemik, bulaşma yolları hakkında şunları söyledi: “Virüsün tek kaynağı insandır ve yayılım insandan insana olur. Virüs hastalıklı kişiye doğrudan temasla, hastanın ağız ve burnundan çıkan sıvılarla veya burun yolu ile sağlıklı kişinin vücuduna girer, boğazda veya sindirim sisteminde yerleşerek çoğalır, kan ve lenf damarları aracılığıyla vücuda yayılır.”
Aşılama yüzdesi düşük ve gelişmekte olan ülkelerde çocuk felcinin hala görülen bir vaka olduğunu aktaran Dr. Kemik, “ Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi ile birlikte 21 Haziran 2002 tarihinde ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ olarak sertifikalandırılmıştır” diye belirtti.
Aşının Hakkari, Van, Diyarbakır, Batman ve Siirt illeri ile eş zamanlı olarak Mersin’de de uyguladığını hatırlatan Dr. Kemik, “Oral polio (Çocuk Felci) aşısını 0-5 yaş arası çocuklarımıza kapı kapı dolaşarak uyguladık. Yukarıda belirtilen İllerin yanında daha önce bu kampanyayı düzenleyen Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, ve Şırnak İlleri olmak üzere toplam 17 İl içerisinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüz % 96 gibi yüksek bir aşılama yüzdesiyle en başarılı İl olmuştur.” dedi.
Dr. Kemik son olarak Mersin’de Mayıs ayı içerisinde bir haftalık periyot dahilinde Oral Polio (Çocuk Felci) aşısının 2. tur kampanyasının yapılacağını belirtti. (Osman Öksüz-İLKHA)