HABER MRK - Genelkurmay Başkanlığının 2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi gece yarısı yayınladığı 27 Nisan e-muhtırasının üzerinden tam 7 yıl geçti. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine müdahale etmek isteyen askerin gözdağı olarak da nitelendirilen e-muhtırayı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kaleme aldı. 27 Nisan 2007’de AK Parti üzerinden tüm Müslüman halkı hedef alan bildiri ile Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle düzenlenen etkinlikler 'irticai' faaliyet olarak lanse edildi. Uzun süre Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinde yer alan bildiri, 29 Ağustos 2011 tarihinde kaldırıldı.
İşte 7 yıl dönümünde 27 Nisan e-muhtırasının tüm detayları:
'Sözde değil özde laik...'
2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimi öncesinde Ankara karıştı. '864 rakımlı tepe'ye kimin çıkacağı sorusu ülkede merak konusu oldu. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, yanına bütün kuvvet komutanlarını alarak 12 Nisan 2007'de yaptığı Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda 'Sözde değil özde laik Cumhurbaşkanı istiyoruz.' şeklinde açıklama yaptı.
367 Vekil safsatası
'Sözde değil özde laik' açıklaması bir anda tüm kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı. İkinci bir tartışma dalgası eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun açıklamaları ile geldi. TBMM'de 11. Cumhurbaşkanının seçileceği 27 Nisan öncesinde ortaya sürülen bu fikre göre "Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için Meclis'te 367 vekilin bulunması gerekir" oldu. Daha önce yapılmış seçimlerde uygulanmamış bu teze CHP sahip çıktı. MHP Meclis'e geleceğini ancak ret oyu kullanacağını açıkladı. Tüm bu gelişmelerden sonra kilit konuma gelen Anavatan ve Doğru Yol Partisi ise daha sonra çokça tartışılan bir kararla, son anda Meclis'e girmeme kararı aldı.
e-muhtıra ile askerden siyasete dizayn girişimi
27 Nisan günü yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 361 oy aldı. CHP ise ilk tur oylama sonunda Anayasa Mahkemesine, 367 yeter sayısına ulaşılamadığı iddiasıyla başvurdu. Ancak asıl sürpriz Genelkurmay Başkanlığının gece yarısı yaptığı açıklama oldu. Askerin internet sitesinden yayınladığı bildiri, tarihine '27 Nisan e-muhtırası' olarak geçti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur oylamasının yapıldığı 27 Nisan Cuma günü Türk Silahlı Kuvvetlerinin internet sitesine konulan bildiride; Abdullah Gül'ün adaylık süreci ile Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri hedef aldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın kaleme aldığı bildiride; Gül'ün adaylığı ve seçim süreci için "Son günlerde, Cumhurbaşkanlığı Seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur." denildi.
e-muhtıraya Hükümet adına Cemil Çiçek cevap verdi
Gece yarısı internet üzerinden yayınlanan muhtıraya, sivil kanattan cevap geldi. Kutlu Doğum Haftası sebebiyle yapılan etkinliklerin 'irticai' olarak nitelendirildiği bildiriye Ak Parti iktidarı, 28 Nisan'da cevap verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlarla birlikte Başbakanlık konutunda kaleme aldığı cevap, 28 Nisan günü dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından okundu.
Hükümet adına bildiriyle alakalı açıklamada bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Başbakan’a bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez."diyerek bildiriyi tanımadıklarını ilan etti.
Sonraki yıllarda muhtıra ile ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşan dönemin Hükümet Sözcüsü ve muhtıraya karşı cevap metnini okuyan Cemil Çiçek, 27 Nisan'ın tarihe bir kabus olarak geçtiğini söyledi.
e-muhtıraya soruşturma açılmadı
27 Nisan e-muhtırasından bir hafta sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt arasında Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleşti. Olayın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bu görüşmenin içeriği kamuoyu ile paylaşılmadı.
Muhtıracıya ‘Üstün Hizmet Madalyası’ verildi.
Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat gibi bir çok darbe girişimine soruşturma açılırken bizzat dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından kaleme alındığı kaydedilen 27 Nisan 2007 e-muhtırasında herhangi bir soruşturma başlatılmaması kafaları karıştırmaya devam ediyor. Üstüne üstük Büyükanıt’ın görevinin dolmasının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla "Üstün Hizmet Madalyası" verilmesi ise tam bir çelişki olarak dikkat çekiyor.
Bildiri daha birkaç yıl bile geçmeden Müslüman halkın vicdanında tarihin çöp kutusuna atıldı. (İLKHA)