ŞANLIURFA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan yardımcısı Kutbettin Arzu ve birçok bürokratın katılımıyla Şanlıurfa`da tarım konusunda çok önemli açılışlar yapıldı. Arzu, tarım konusunda Türkiye`nin büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirterek Avrupa`da birinci sıraya geldiğini söylese de mevsimlik tarım işçilerinin varlığı ve bir türlü çözülemeyen sorunlarını gündeme getirilmemesi dikkat çekti.

 Bir tarafta görkemli açılışlar bir tarafta da memleketini terk eden binlerce insan
Şanlıurfa`da birçok üst düzey bürokratın katılımıyla Avrupa standartlarında bir eğitim merkezinin hizmete girdiği, tarım alanındaki birçok yeniliği insanlarla buluşturan Tarım fuarının açıldığı bir dönemde sayıları 100 binleri bulan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarından bahseden veya onları hatırlayan bile olmadı. Büyük açılışların yapıldığı bir dönemde eşyalarını yüklenip bir bilinmeze doğru sessiz sedasız göçtüler.

 Tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne yönelik sürekli çalışmalar yapılmalı
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili konuştuğumuz Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi başkanı Ali Rıza Öztürkmen, mevsimlik tarım işçilerinin sadece nisan ayında gündeme getirilmesini eleştirerek tarım işçilerinin sorunlarının çözümüne yönelik sürekli çalışmaların yapılmasının önemine değindi.

Şanlıurfa`da 600 bin mevsimlik tarım işçisi var

Doğu ve Güneydoğu illerinde 2 milyona yakın mevsimlik tarım işçisinin olduğuna dikkat çeken Öztürkmen bu sayının Şanlıurfa ilinde ise 600 bin civarında olduğunu belirterek, "Tüm ülkede en fazla tarım işçisi olan ilimiz Şanlıurfa`dır. Bunlar nisan aylarında Türkiye`nin yaklaşık 8 iline hareket ederek orada tarım alanlarında işçisi olarak çalışmaktadırlar." dedi.

Günde 15-16 saat çalışıyorlar
İşçilerin çalışma koşullarına da değinen Öztürkmen şöyle konuştu: "Genellikle tarım işçileri günde 15-16 saat çalışıp kötü yaşam koşulları altında tarıma katkıda bulunmaya çalışırlar. Maalesef mevsimlik tarım işçisi adı verdiğimiz işçilerin sorunları oldukça fazladır bunların en başında sağlık koşulları, tarım ilaçları ile beraber kalma koşulları ve tarımdaki bütün olumsuzluklarla karşılaşıp problemler yaşamaktadırlar." diye konuştu.

"Bu işçilerin hakları İŞ KUR`la güvence altına alınmalı"
2010 yılın mevsimlik, işçilerin sorunlarının iyileştirilmesi için çıkarılan genelgenin uygulanamadığının altını çizen Öztürkmen, tarım işçilerinin durumlarının yasal bir zemine kavuşturularak İŞ KUR aracılığıyla bu insanların çalışma koşulları iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Öztürkmen, mevsimlik tarım işçilerinin eğitim sorunlarına da değinerek binlerce öğrencinin uzak şehirlerde çok kötü şartlar altında çalışarak eğitimden uzak kaldıklarını söyledi.

Şanlıurfa`da sanayi alanında büyük atılım projelerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürkmen, "2. Organize sanayi gibi ya da daha verimli tarım çalışmalarıyla bu 600 bin kişilik mevsim tarım işçileri dışarı illere gitmesinin önüne geçilebilir. Bu konuda yetkililerimizin de bir şeyler yaparak daha iyi koşullar elde etmelerini sağlamalarını rica ediyorum." şeklinde konuştu.

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını konuşmak için ısrarla görüşmeye çalıştığımız Şanlıurfa sanayi Ticaret Odası (ŞUTSO) ile Şanlıurfa İŞ KUR yetkilileri konu hakkında bizimle görüşmediler.   (Osman Gülebak - İLKHA)