DİYARBAKIR - Çermik ilçesine bağlı Aşağı Şeyhler köy sakinleri, tarımsal alanda kuraklık yaşadıklarını ifade ederek, yanlış projelerle yapılan sulama kanallarının kullanılmaz halde olduğunu öne sürerek bunun kendilerini zor duruma düşürdüğünü belirtti.
Köyde çiftçilik yapan Süleyman Altun Kılıç, çiftçi olarak perişan bir halde olduğunu dile getirerek, "Bu yıl gerçekten zor durumdayız. Badem ağaçları başta olmak üzere, fıstık, incir ve bağımız kurudu. Ekin olarak da sağlıklı verim almak için gübre ve iyi bir tohum almak istiyorum fakat elde imkan yok. 75 dönüm arazim var. 20 ölçek buğday ekiyorum bunun karşılığında yaklaşık 100 ölçek buğday alabiliyorum. Şu an bir dönüm ekili araziye 3 lira mazot veriliyor olması hakikaten idare edecek bir durum değildir. Güzel bir verim almamız için masraf gerekiyor buna da gücümüz yetmiyor. Bir de 9 dönüm sulu arazim vardır. Ama sulama kanallarındaki tahripten ötürü bu yıl hiçbir şey ekemiyorum. Bu konuda yetkili mercilerden bu sorunun hal edilmesini istiyorum." dedi.
"Bin dönüm arazi susuz kaldı"
1950 yılında sulama kanalını kendi imkanlarıyla geniş ve sağlam bir kapasitede yaptıklarını ve o suyun kendilerine yettiğini söyleyen köylüler, yağışlardan dolayı su kanalını taş ve toprakla dolduğu için her defasında kanalı temizlemek güçlerini aştığından dolayı yetkililere müracaatta bulunmaları sonucu, binlerce lira masraf yapıldığını fakat 2013’te yapılan su kanalının bu gün kullanılmaz halde olduğunu söylüyor.
Bir yıl önce köylerinde yapılan sulama kanalının önünde tahliye kapağı yapılmadığından dolayı kanalın taş ve toprakla dolduğunu dile getiren Mehmet Altunkılıç ve Hasan Erçel, "Bendin hemen ağzında 5-6 metrelik bir çökme var. Biraz ötesinde kaya parçası kanalın ortasına düşmüş. 7 kilometrelik kanal işlevsiz durumda. Şimdi yaklaşık bin dönüm arazi susuz halde. Köy halkı olarak zor durumdayız. Geçen sene ürünlerimiz su sıkıntısından dolayı kurudu gitti. Bu sene de aynı akıbetin başımıza gelmesini istemiyoruz. Yanlış projelerle yapılan su kanalı kesinlikle sulama ihtiyacımızı karşılamıyor. Çünkü sulama kanalının kapasitesi çok küçük bununla beraber kanallar şuan toprak ile taşlarla dolu ve yer, yer tahrip olmuş. Yetkililerin bu işe el atmalarını istiyoruz." dedi.
200 meyve ağacı kurudu
Mart ayı sonlarında esen rüzgarın çok sayıda meyve ağacını olumsuz etkilediğini söyleyen çiftçi Mehmet Yıldızhan, 8 yıldan beri bahçemde çalışıyorum. 200’e yakın meyve ağacım var. 30 Mart’taki soğuk rüzgarlar hiçbir şey bırakmadı. Acaba devlet yetkililerine müracaat etsem yardım yaparlar mı? Geçen yıl bu meyve ağaçlarından bir liar civarında gelir elde etmiştim. Fakat bu sene 200 meyve ağacından hiçbir şey kalmadı. Bu gidişle ne elektrik parası ne akaryakıt, ne de diğer masraflar çıkar. El-ele, baş-başa. İnşallah devlet bize biraz yardım edip sıkıntılarımızı giderir." diye konuştu. (Şahin Tekdemir - İLKHA)