VAN- Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren tarafından yapılan açıklamada, çalışmaları kapsamında 2 bin 705 kadına meme, 8 bin 463 kadına rahim ağzı kanseri, 2 bin 607 vatandaşa da kolorektal kanser taraması yapıldığını belirtti.
Konu ile ilgili İlke Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Dr. Yakup İmren, yapılan Kanser Taramalarını değerlendirme sunumlarında, örnek olabilecek taramalar yapan en başarılı 8 ilin sunum yaptığını belirterek, 2013 yılı kanser taramaları değerlendirmesinde en başarılı 8 ilden birinin de Van olduğunu söyledi.
Dr. İmren, Halk Sağlılığı Müdürlüğü tarafından yeniden dizayn edilen gezici sağlık aracı Mayıs 2013 tarihinden itibaren tüm ilçelerde kanser tarama faaliyetlerinde aktif olarak kullanıldığını belirterek, “ ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ sloganı ile yola çıkarak nüfusumuzun yüzde 70’ine Kanser Taraması yapmayı planlıyoruz. Kanser konusunda halkın farkındalığını artırmak amacıyla ilimizin birçok yerinde çeşitli tarihlerde stantlar açtık. Bu çalışmalar kapsamında ilimizde 2 bin 705 kadına meme, 8 bin 463 kadına Rahim Ağzı Kanseri, 2 bin 607 vatandaşımıza kolorektal Kanser Taraması yaptık” dedi.
Vatandaşlara Kanser Taraması yaptırmaları çağrısında bulunan Dr. İmren, Van’da Kanser tarama programları çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezleri’ne ve KETEM’e başvuran 30-65 yaş aralığındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden taramaların ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.
“Aile hekimlerine başvuru istenilen düzeyde değil”
Ali hekimlerini başvuruların istenilen seviyede olmamasının sebebinin 2. Basamağa ulaşımın rahat olmasından kaynaklandığını belirten İmren, “Van Halk Sağlığı Müdürlüğü 663 kanun hükmünde kararnamenin yayınlanmasından sonra Van’da 21 Mart 2012 yılından bu yana burada hizmet vermeye devam ediyoruz. Halk Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü’nün 1. Basamak koruyucu sağlık hizmetleri olarak Sağlık Müdürlüğü’nden ayrılmış ayrı bir müdürlük olarak kuruldu. Sahada bulaşıcı olan hastalıklar, bulaşıcı olmayan hastalıklar, koruyucu hekimlik konusunda hizmetler veriyor ve hizmet vermeye de devam ediyor. Aile Hekimliği sistemi, sağlık aile sistemi, toplum sağlık hizmetleri sistemi, çevre sağlığı hizmetlerinde hizmetlerimiz devam ediyor. Aile hekimlerinin bölgemizde yeteri kadar bilinmediği iddiasına katılmıyorum. Çünkü aile hekimlerinin bizde başvuru klinik sayıları vatandaşların yılda ortalama 2 defa aile hekimine gidişinin kayıt altına alındığı için yeteri kadar tanınmış durumda. Ancak istenilen düzeyde aile hekimlerine başvuru olmaya biliyor. Bunun da nedeni belki 2. Basamağa ulaşımın daha rahat olduğunu düşünüyorum. Ancak bizim çalışmalarımızın çoğunda vatandaşlarımızın 1. Basamak sağlık hizmetlerinin verildiği aile hekimliği, aile sağlık merkezlerine vatandaşları yöneltmek. Bu çalışmalarımızda devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de tanıtım çalışmalarımız devam edecektir” dedi.
“Vatandaşlarımızın aile hekimlerine gitmelerini istiyoruz”
Halk Sağlığı Müdürü Dr. İmren, vatandaşların normal zamanda bile tanışma amaçlı aile hekimlerine ziyarette bulunmaları gerektiğini söyleyerek, “Aile hekimlerimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde çalıştıkları için öncelikli koruyucu sağlık hizmetleri veriyoruz. Aile hekimlerimizde gebe sağlığı ve gebe izlemi, bebek ve çocuk sağlığı izlemi, aşı uygulaması ve takibi konusunda hizmetlerimiz devam ediyor. Ancak bununla da yetinmeyip birinci basamak poliklinik hizmetlerimiz tetkik hizmetlerimiz aile hekimlerimiz aracılığıyla vatandaşlarımıza sunuyoruz. Aile hekimlerimizin tanınması ve tanıtılması konusunda öncelikle tüm okul, cami ve toplu yaşam alanlarını veya insanların toplu olarak başvurdukları yerlere aile hekimliği sisteminin kurulduğu ilk dönemlerde afiş, broşür çalışmalarıyla aile hekimlerinin görsel ve yazılı olarak aile hekimliği sistemini ve aile hekimlerimizi tanıtmaya çalıştık. Bunun dışında aşı çalışmaları kapsamında olsun, hastanelerimizde olsun yine bu şekilde aile hekimlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza aile sağlığı merkezlerine ve aile hekimlerimize gitmelerini ve gerekli aile hekimliği desteğini almalarını tavsiye ediyorum. Bu konuda geri kalmamalarını istiyoruz. Hasta olmadan bile aile hekimlerine gidip onlarla tanışmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Van kanserde güzel bir sıçrayış yaşadı”
Van’ın kanser taramasında 8 il arasana girdini hatırlatan Dr.İmren, “Sorunsuz herhangi bir sistem olmadığı gibi aile hekimlerimizin de karşılaştığı problemler oluyor. Bu sorunları bire bir kendi çabalarıyla çözmeye çalışıyorlar. Çözemedikleri zamanda müdürlük olarak bize başvurduklarında elimizden gelen tüm desteği aile hekimlerimize, aile sağlığı elemanlarımıza bu desteğimizi verip karşılaştıkları problemleri ortak bir zemin üzerinde yada devletin imkanlarıyla çözmeye çalışıyoruz. Van kanser taramasında güzel sıçrayış yaşadı. Van’da kanser taramasında da çok güzel bir yerde, 2013 yılında haftalık kanser taramasında 3 defa Türkiye birinciliğimiz söz konusu. Ayrıca 2013 yılı değerlendirmesinde Türkiye’de en başarılı kanser taraması yapan 8 il ardasına girdiğimizi iftiharla söyleyebilirim. Tabi bu alanda Halk Sağlı Müdürlüğü bulaşıcı olmayan hastalıklar şubesi kanser birimi ve kanser erken teşhis tarama eğitim merkezimizde çalışan tüm personellerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşlarımızın KETEM’den faydalanmasını istiyoruz”
Dr.İmren, vatandaşların KETEM’den ücretsiz faydalanmasını istediklerini belirterek, “Vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz. Bizim kanser erken teşhis tarama merkezimiz var. Biz buna kısa adıyla KETEM diyoruz. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanemizde şuan KETEM’imiz mevcut. Kanser taramalarını, belli başlı Van’da özellikle fazlı gözüken bazı kanserlerin taramalarını orada yapıyoruz. Bunun için vatandaşlarımız ücretsiz olarak bu hizmetimizden faydalanabilirler. Kanser taramaları için KETEM’e başvura bilirler. Bu konuda vatandaşlarımız KETEM’e davet ediyoruz. Bunun dışında 2013 yılında 15 bine yakın kanser taramamız söz konusu oldu. Biz bunu sadece KETEM aracılığıyla da yapmadık. Biz ilçelerde, köylerde vatandaşlarımızın ayağına giderek kanser tarama hizmetlerini onlara sunduk. Bu kanser taramalarımızda onlarca personelimiz görev aldı. Ancak tüm ilçe toplum salığı merkezlerimizde ve merkez kanser erken teşhisi tarama eğitim merkezimizde bu hizmetlerimizi veriyoruz. Vatandaşlarımız ilçelerde de toplum sağlığı merkezlerimizde, Van Merkez’de ise Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi KETEM birimine başvurup bu hizmetten faydalanabilirler” sözlerine yer verdi.
“Van halkının KETEM’e olan ilgisi şuanda beklediğimiz düzeyde değil”
Van halkının KETEM’i daha fazla bilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Dr.İmren, “Ancak biz hem KETEM’in tanıtımı açısından tanıtım hizmetlerini arttırıp, eğitim hizmetlerimizi arttırarak KETEM’i daha fazla vatandaşımızın bilmesini ve KETEM hizmetlerinden daha fazla vatandaşlarımızın faydalanmasını arzu ediyoruz ve bu konuda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Ancak 2008 yılında kurulan KETEM her yıl tedrici olarak KETEM’e başvuran kişi sayısı ve KETEM’den hizmet alan kişilerin sayısının arttığını görmekteyiz. 2014 yılı için ise ciddi anlamda bir vatandaşımıza hizmet vermeyi düşünüyoruz. Hem KETEM’de, hem de mobil KETEM araçlarımızla sahada, ilçede köyde bu hizmetleri vereceğiz inşallah. Şuana kadar kanser taramalarında, kanser şüphesi çıkan vatandaşlarımıza ilgili bilgilendirme yapılıp, ilgili uzman dallarına yönlendiriliyor. İlgili uzman dallarında hem cerrahi, hem ilaçla tedavi metotları önerebiliyor. Tabi hangi kanserin erken teşhisi, hangi metodun uygulandığı konusunda ilgili uzmanlarımız hem vatandaşları bilgilendiriyor hem de gerekli tedavi metotlarını uyguluyor” dedi.
“Bin kişiden fazla sahadayız”
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bütün personelleriyle sahada çalıştıklarını söyleyen Dr.İmren, “Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde altında aile hekimlerimizle beraber bin kişiden fazla Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sahada, halı hazırda binalarda birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti sunumunu idarecilerimiz, aile hekimlerimiz, toplum sağlığı merkezlerimiz, sağlık evlerinde ki personellerimizdeki arkadaşlarımızla beraber vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Son olarak vatandaşlarımızdan aile sağlığı hekimlerine muhakkak hasta olmalarını beklemeden aile hekimleriyle tanışmak amacıyla gidip bir aile hekimliği tanışması ve sağlık kontrollerinden geçmelerini istiyoruz. Erken kanser teşhis merkezlerine de belli yaş düzeyinde gidip erken teşhis amaçlı taramalarını yapmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan ayrıca istediğimiz konulardan biri de KETEM’e nasıl başvuracaklarını eğer bilmiyorlarsa KETEM’in şuan mevcut telefonlarını arayarak hangi kanser taramaları konusunda nasıl faydalanacaklarını öğrenebilirler. 0432 215 76 01’den 215 76 07’ye kadar telefon numaralarını arayıp KETEM’i bağlatıp kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezindeki hekimlerimizden ve sağlık personelimizden gerekli bilgileri alıp istedikleri zaman tarama amaçlı KETEM’lerimize başvurabilirler” diye konuştu. (Haşim Tosun- İLKHA)