KONYA - Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi, Turizm Haftası kapsamında ilçede ‘Yöresel Lezzetler/Amatör Şefler Yemek Yarışması’ düzenledi. ‘2023 Vizyonu ve Turizm Sektöründe Değişen Paradigmalar’ konulu panel ile Beyşehir ve ülke turizminin gelişim süreci masaya yatırıldı. Günün son etkinliğinde ise Akkanat Sanat Galerisi ve Karma Resim Sergisi açıldı.
170 çeşit yemeğe 30 ödül verildi
Turizm Haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerin ikinci günü, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi, Beyşehir Kaymakamlığı ve Beyşehir Halk Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla Beyşehir Festival Alanı’nda gerçekleştirilen ‘Yöresel Lezzetler/Amatör Şefler Yemek Yarışması’yla başladı.
Beyşehir ve çevresindeki 45 belde ve mahallelerden 90 katılımcının yaptıkları 170 çeşit yemeğe farklı kategorilerde toplam 30 ödül verildi. Yarışma boyunca Mutfak Araştırmacısı ve Yazar Ömür Akkor, Konya Mutfak Kültürü Yazarı Saime Yardımcı, Sirene Belek Hotel Yemek Şefi Alpaslan Kaya ve akademisyenler Erkan Akgöz ve Karabey Palavar sebze ve et yemeklerini, çorbaları, tatlıları ve börekleri tek tek tadarak birincileri belirledi.
Ülke turizminin nabzı Anamas’ta attı
Yemek yarışmasının ardından Anamas Konukevi Eşrefoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘2023 Vizyonu ve Turizm Sektöründe Değişen Paradigmalar’ konulu kapanış paneline geçildi.
Panele Konya Valisi Muammer Erol, Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Beyşehir Turizm Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ali Alagöz, Yazar ve Mutfak Araştırmacısı Ömür Akkor, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Turizmin değişen ve gelişen şartlarında önümüzdeki yıllarda hangi unsurların öne çıkabileceğinin tartışıldığı panel, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in oturum başkanlığında gerçekleştirildi. TÜRSAB Başkan Danışmanı Ali Rendan, Lüksemburg Fahri Konsolosu Halit Bozabalı, Mutfak Araştırmacısı Ömür Akkor ve Akkanat Holding Turizm Koordinatörü Bekir Akkaş panele konuşmacı olarak katıldı.
“Beyşehirde mavi, yeşil ve beyaz bir arada ”
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Beyşehir üniversitemiz ve turizm açısından son derece önemli bir ilçemiz. Turizm açısından ciddi bir potansiyele sahip. Beyşehir’de tarihi ve mimari eserlerin yanı sıra mevsimine göre aynı anda maviyi, yeşili ve beyazı görebilirsiniz. Bu renklerin hepsini bir arada görebileceğimiz sayılı yerlerdendir. Beyşehir’e turizme katkıları ve yapılabilecekler açısından ayrı bir önem veriyoruz. Türkiye ise geçtiğimiz 10 yıl içerisinde turizmi giderek daha fazla öğrenen bir ülke konumunda ve sektörde daha aktif olmaya adaydır. Bölgenin ve üniversitenin tanıtılması ve gelişimi için turizm fakültemizin düzenlediği bu aktivitelerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
“Mutfakta yerelleşmeliyiz”
Önümüzdeki yıllarda turizm sektörünün genel olarak değişime açık olmayı sürdüreceğini ifade eden Yazar ve Mutfak Araştırmacısı Ömür Akkor, “Ülkemize gelen yerli ve yabancı turistlere yapılan en büyük hata her yerde yiyebilecekleri yemeklerin sunulmasıdır. Gelen turistlere yöreye ait, bilinmeyen ve daha keşfetmedikleri yeni lezzetler sunmalıyız. İnsanlar artık bir anlamı ve hikâyesi olan ve sağlıklı yemekler istiyor. Türk mutfağı Orta Asya’da başlar ve Balkanlar’a kadar uzanır. Bu kadar geniş bir coğrafyada ortaya çıkan yemek kültürünü hayal edebiliyor musunuz? Ne yazık ki bunların bilincinde olmadan hayatlarımızı geçiriyoruz. Dünyada insanlar artık yerelleşmiş bir mutfak istiyor. Bu, mutfağın değişmesi ve gelişmesine karşı olduğum anlamına gelmesin. Türkiye dünya mutfağı sıralamasına girmek istiyorsa mutfakta yerel öğelerini daha ön plana çıkarması gerekiyor.” dedi.
Panelin ardından Konya Valisi Muammer Erol, konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti. (İlyas Yavuz-İLKHA)