30 Mart yerel seçimlerinde istediği başarıyı elde edemeyen CHP`de kazan kaynamaya başladı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimleriyle AK Parti`yi yıkmak isteyen paralel yapı, bütün imkanlarını seferber etmesine rağmen seçimlerde istediğini elde edemeyince olan CHP`ye oldu. Fethullah Gülen grubunun desteği ve merkez sağ kökenli adaylarla seçime giren Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP`de `varoluşsal sorunlara dair` tartışmalar iyice alevlendi. Kılıçdaroğlu`na Meclis koridorlarında atılan yumruk, seçim sonuçlarına itirazlar ve Türkiye`nin cumhurbaşkanlığı için sandık sürecine girmiş olmasıyla hareketlenen gündem, parti içi sorunları ancak bir süre öteleyebildi. Yerel seçim sonrası ilk Parti Meclisi toplantısını dün gerçekleştiren CHP, saatler süren toplantıda sandıkta yaşanan hezimeti masaya yatırdı. Toplantıda il il seçim değerlendirmesi yapıldığı bildirildi.
ULUSALCILAR BAYRAK AÇTI
CHP`deki seçim yenilgisiyle ilgili ilk tartışmayı parti içindeki ulusalcılar başlattı. Cemaatle Kılıçdaroğlu`nun yakınlaşmasına baştan beri karşı çıkan ulusalcılar, seçim hezimetinin ardından harekete geçti. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler`in şu sözleri, partideki ulusalcı kanadın ne denli rahatsız olduğunu ortaya koydu: `Cemaat bir deniz kabuklusudur. Kabuklular balinaya yapışmadan hayatlarını sürdüremiyor. Balinaya yapışan kabuklular bir süre sonra balinayı ağırlaştırırlar. Balinalar da sığ sulara giderek sürtünmeyle üzerlerindeki kabuklulardan kurtulur ve sonra tekrar açılırlar. Hayatlarını da ancak kabuklulardan temizlendikleri zaman sürdürebilirler. Cemaat, `AKP balinası`na yapıştı ancak AKP balinası bundan silkelenerek kurtuldu. CHP ve MHP balinalarına yapışmak için elinden geleni yaptı. Ne yazık ki bizim bazı arkadaşlarımız da bunların çok büyük bir güç oldukları gerekçesiyle `niye olmasın, biz herkesten oy alırız` dedi. Bizim adaylarımız cemaat TV`lerinde propagandaya başladıysa, bizim izlediğimiz TV`lerde Fethullah Gülen reklamları boy göstermeye başladıysa, eğer cemaatin ileri gelenleri `Biz CHP`ye oy vereceğiz` diye konuşmaya başladıysa, o zaman bu kabuklu bize yapışmıştır demektir...`
SEÇİM SONUÇLARI HEZİMET
Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ise seçim sonuçlarını bir `hezimet` olarak nitelendirerek, `İnsanlar nerede durduğumuzu bilmediği için oy vermedi. `Sosyal demokratız` diyorsunuz, sağa açılım yapıyorsunuz. Bu ikisini nasıl bütünleştireceğiz? Bu partide solcu, ulusalcı olmak suçsa bunun izah edilmesi gerekiyor` görüşünü dile getirdi. Bu başarısızlığın hesabının sorulması gerektiğini belirten Tarhan, `Ben yargıçlık yaparken, bir hata yaptığım zaman hatalı karar verdiğim zaman bunun hesabı sorulurdu. Seçimlerden aldığımız sonuç, başarısızlık ötesinde, `hezimet`. Bu konuda da sorumlular hesabını vermeli` diye konuştu.
BİRİ GELİR ÇÖZER
CHP`nin seçim sonuçlarına ilişkin bir eleştiri de Yalova Milletvekili Muharrem İnce`den geldi. Parti içindeki hizipleşmeye dikkati çeken İnce, parti içinde bir grubun CHP`yi İşçi Partisi`ne, bir grubun BDP`ye, bir başka grubun da MHP`ye benzetmek istediğini söyledi. `Ulusalcı ve yenilikçi kanat` tanımlarına karşı olduğunu anlatan İnce, `Kanatçı değilim, CHP`liyim` dedi. İnce, CHP`deki sorunların nasıl çözüleceğine ilişkin soruya ise `Çözemezsek, birileri gelir çözer` yanıtını verdi.
İSTİFASINI SUNMUŞ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç`un, memleketi Samsun`daki seçim sonuçlarının ardından istifa ettiği fakat istifasının kabul edilmediği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Koç, 30 Mart yerel seçimlerinde CHP`nin Samsun`da üçüncü parti oluşuna çok içerledi. AK Parti`nin, oyların yüzde 50`sinden fazlasını aldığı kentte ikinci parti de MHP olmuştu. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı`nı açık ara AK Parti`nin kazanması sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na istifasını sunan Koç`un bu talebi kabul görmedi. İlginç bilgiyi paylaşan Koç, `Bu 10 gün önceki olay` diye konuştu.
SAĞA SOLA KAYMADIK
Yerel seçimlerde sağ partilerden aday gösteren ve Fethullah Gülen grubuyla ittifak kuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partililerden yükselen eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Halk TV`de yayımlanan `Halk Arenası` programında konuşan CHP lideri, `Partinin sağa kaydığı yönünde bazı eleştiriler var. Bizim sağa sola falan kaydığımız yok. Bizim programımız var. Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Bizimle kim gelmek isterse yolumuza devam ederiz. `Sağa kaydık` eleştirisini anlamakta zorluk çekiyorum. Merkez sağdan bize gelenler var, gelecekler tabii niye gelmesinler. Biz kapılarımızı kapayacak mıyız?` ifadelerini kullandı.
17 ARALIK OY GETİRMEDİ
`Benim kalkıp da partiye yeni bir kimlik uydurmak gibi bir şeyim yok, yetkim de yok zaten` diyen Kılıçdaroğlu, `Gülen grubunun CHP`ye aday empoze edip etmediğine` ilişkin bir soruyu ise `Hayır efendim, niye aday empoze etsin? Bizim 5 kişilik komisyonumuz var, Parti Meclisi`miz var. Kararı onlar verirler. Biz gidip de `şu empoze etti, onun için biz bunu getirdik` dersek zaten Parti Meclisi`miz ayağa kalkar` şeklinde cevapladı. 30 Mart yerel seçimlerinde istedikleri sonucu alamadıklarını itiraf eden Kılıçdaroğlu, yaşanan hezimeti `oyların çalınması`na bağlayarak şunları söyledi: `17 Aralık`tan sonra oyların artacağını, yüzde 31-32 çıtasını aşabileceğimizi düşünüyorduk ama gerçekleşmedi. Samimi inancım, en azından 30`u aştığımız şeklindedir ama çalınan oylar böyle bir tablonun ortaya çıkmasına yol açtı...`
VE BAYKAL SAHAYA İNDİ
Paralel yapının kaset şantajı ile CHP liderliğinden istifa eden Deniz Baykal, yerel seçim yenilgisinin ardından ilk kez devreye girdi. Özellikle Antalya`da CHP`nin hakettiği sonucun bu olmadığını dile getiren Baykal, `Hata olduğu açık. Şimdi söylüyor değiliz, uyardık, göz göre göre de yapıldı. Olunca da böyle oldu. Gerekli sonuçları çıkarıp, bir çizgi çizmeye ve yanlıştan kurtaracak doğru mekanizmaları kurup yanlışları kaldırıp, yeniden ayağa kalkmak lazım. Göz göre göre çılgınca hatalar yapıldı. Yanlışlarımızı biliyoruz. Bunu düzeltmek de istiyoruz. `Ondan oldu, bundan oldu` falan bunlar boş laf. Ciddi bir tabloyu boş lafla izah etmesin kimse` sözleriyle 4 yıl sonra yeniden sahaya indi.
Kaynak: Yani Şafak