DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ve Başkan Yardımcısı Metin Aslan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil El-Hayat, Başkan Yardımcısı Soran Aziz ve yönetim kurulu üyeleri ile Erbil’de (Hewlêr) bir araya geldiler.

Almanya’dan sonra Türkiye’nin, 12 milyar dolar ile en çok ihracat yaptığı Irak’a, aynı dili, tarihi ve kültürü paylaşan Diyarbakır’ın ticaret hacminin düşük olmasının da konuşulduğu toplantıda, iki bölge arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için odaların işbirliği ile karşılıklı olarak yatırımcıların yönlendirilmesi gerektiği konuşuldu. Görüşme sonrası Kürt Bölgeleri arasında, ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesi ve bunun için odaların ortak çalışma yapmaları konusunda görüş birliği sağlandı. 

Direkt uçuşlar için 2015 yılı beklenmemeli
Diyarbakır Havaalanının uluslararası uçuşlara açılması ve Erbil’e direkt uçuşların yapılmasının önemine de vurgu yapılan görüşmede, Diyarbakır Havalimanının 2015 yılında tamamlanmasının öngörüldüğü ancak, direkt uçuşlar için bu tarihin beklenmeden odaların ortaklığında Irak Kürdistan Bölgesi ve Türkiye nezdinde gerekli girişimlerin yapılması ise karara bağlandı.

Görüşmede ayrıca, sınır kapıları ile ilgili yeni düzenlemeler de masaya yatırıldı. Habur Sınır Kapısında yaşanan beklemelerin ticareti olumsuz etkilediği, Türkiye’nin 12 milyar dolarlık ihracat potansiyeline sahip olduğu ve 2023 vizyonunda 20 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediği bölgede sınır ticaretini sağlayan sınır kapılarının genişletilmesinin oldukça önemli olduğu dile getirildi.

Habur Sınır Kapısı genişletiliyor, yeni kapılar açılıyor...
Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanlığı’nın, Habur Sınır Kapısı ile Halil İbrahim Sınır Kapısı arasına 6 şeritli 3. Köprünün yapılacağı, Aktepe, Ovaköy, Gülyazı, Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının da en kısa zamanda açılması konusuna da değinen heyetler, bu gelişmenin bu çerçevede olumlu bir gelişme olarak değerlendirildiğini belirttiler. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, yaptığı konuşmada, oldukça zengin tarihi- kültürel değerlere, yeraltı ve yer üstü kaynaklarına sahip Kürt coğrafyasında yıllardır savaşların ve çatışmaların eksik olmadığını hatırlatarak, “Artık Kürt bölgelerinde savaşlar yerine huzur ve güven ortamı içinde sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimin sağlanabileceği bir döneme girilmiştir.” dedi.

“Bölgemizin daha fazla üretim yaparak pazara sunan bir coğrafyaya dönüşmesi gerekir”
Çözüm sürecinin kalıcı barışa evirilmesinde herkesin üzerine sorumluluklar düştüğünü ifade eden Sayar, Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye’deki Kürt coğrafyasında yıllardır yaşanan çatışma ortamının ortaya çıkardığı sosyo-ekonomik koşulların geride bırakılarak, kendi kaynaklarını daha etkin kullanan, daha fazla üretim yaparak pazara sunan bir coğrafyaya dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Sayar, “Mevcut durumda yöneticilerin de Irak Kürdistan Bölgesi’ni en yakın mesafede ve ortak değerlere sahip bir bölge olarak önemli bir pazar ve ekonomik işbirliği alanı olarak değerlendirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.  

(Fikret Özkan - İLKHA)