Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile Dışişleri Bakanlığı`ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Arnavutluk arasında yüksek düzeyli işbirliği mekanizmasını başlatma kararı aldıklarını ve toplantıların en kısa zamanda yapılacağını söyledi.
Böylece tarihi olarak asırlardır bir arada yaşamakta olan iki halkın işbirliğinin en üst düzeye çıkmış olacağını belirten Davutoğlu, iki ülke arasındaki yatırımların 2 milyar dolar civarına çıktığını ve 400 milyon dolar olan dış ticareti de 1 milyara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. İki ülke bakanlıkları arasında da çok yoğun bir işbirliği kararı aldıklarını dile getiren Davutoğlu, AB konusunda da istişareler yaptıklarını ve bu çerçevede Arnavutluk’un AB’ye üyeliğini Türkiye olarak her zaman desteklediklerini vurguladı. “Ortak hedefler için yoğun bir çaba içindeyiz” diye konuşan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Türkiye ve Arnavutluk’un adaylığına ilişkin karşılıklı destek anlaşmaları olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, uluslararası örgütlerde de işbirliğinin en üst düzeyde devam edeceğinin altını çizdi.
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ise Davutoğlu ile hem bölge hem Avrupa hem de uluslararası düzeyde devam eden işbirliklerini ele aldıklarını söyledi. Yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyini hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Bushati, Türkiye’nin bölgede demokratik, barışçıl ve istikrara hizmet eden bir rol oynadığının altını çizdi.
Bushati, "Arnavutluk yatırımcılara güvenli bir fırsat sunmaktadır. Arnavut yatırımcılar, Türkiye`deyken kendi evlerinde gibi hissediyorlar. Aynı şey Türk yatırımcılar için de geçerlidir. Geleneksel sektörler olan ulaşım ve enerjiden daha çok eğitim, sağlık, turizm alanlarında işbirliğini ileriye götürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Sorular
Davutoğlu, güvenlik toplantısının illegal dinlenmesine ilişkin devam eden soruşturmada ne aşamaya gelindiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Konuya ilişkin hep aynı cevabı verdim. Çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar bitene ve resmi açıklama yapılana kadar beklemek ve sadece yapılacak açıklamaya itibar etmek lazım. Değişik bilgilere dayanan yorumlar olabilir ama nihai açıklama yapılana kadar kamuoyunun sabırla beklemesini rica ediyorum. Ben de dün yurtdışından döner dönmez ilgili birimden çalışmalar konusunda bilgi aldım.
Dış etki de dahil, içerde olabilecek sızıntılar da dahil her ihtimal gözönüne alınarak son derece dikkatli bir çalışma yürütülüyor. Bunun sorumluları bulunacak ve hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde en şiddetli şekilde cezalandırılacaktır."
"Türk diplomasisine duyulan güvenin yansıması"
Ukrayna krizi nedeniyle Cenevre’de yapılan toplantıya ilişkin uzlaşılan bildiriyi olumlu olarak değerlendiren Davutoğlu, bildirideki en önemli unsurlardan birisinin AGİT gözlem misyonuna yapılan atıf ve bu konuda tarafların mutabakata varmasının olduğunu vurguladı. AGİT gözlem misyonunun başında Ertuğrul Apakan`ın bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, bunun aslında Türkiye ve Türk diplomasisine duyulan güvenin bir yansıması olduğuna dikkati çekti.
Ukrayna`daki krizin çözülmesi için katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Taraflarla çalışmalarımız sürüyor. İnşallah en kısa zamanda bu kriz aşılır ve Karadeniz Bölgesi`ndeki soğuk savaş döneminde oluşturulmuş olan istikrar ve güvenlik havzası korunmuş olur. Türkiye bu konuda yapılan her türlü girişimi desteklemektedir" ifadelerini kullandı.
Konuk Dışişleri Bakanı Bushati de bir basın mensubunun "Arnavutluk Başbakanı seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’yi İtalya ve Yunanistan’dan sonra stratejik ortak olarak gördüğünü açıklamıştı. Bu stratejik ortaklığın içini nasıl doldurmayı düşünüyorsunuz" sorusu üzerine, Arnavutluk`un yeni hükümetinin dış politikasının Türkiye`yi bölgesel anlamda stratejik ortak yapma yönünde olduğunu ve bu politikanın Türkiye`nin bölgedeki etkisinden kaynaklandığını vurguladı.
İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da derinleşmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bushati, "Sadece iki ülke arasında değil halklarımız ve bölgedeki demokratik istikrar için de bunun çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bu, Akdeniz`deki yeni bir siyaset için de gereklidir ve Türkiye ile Arnavutluk`un bu siyasete katkıları vardır" dedi.
Bu arada, toplantı öncesi, iki ülkenin ilgili kurumları arasında "Bilişim teknolojileri alanında işbirliği anlaşması" imzalandı.