ŞANLIURFA- Kış mevsiminin sona ermesiyle beraber başka illere mevsimlik işçi göçü de başladı. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde geçim sıkıntısı yaşayan birçok aile çoluk çocuğuyla başka illerde çalışmak zorunda kalıyor. Çalışmak için başka illere göç eden mevsimlik işçilerin sağlık ve eğitim gibi birçok konuda sıkıntı yaşadıkları ifade ediliyor.
Mevsimlik Tarım işçiliğinin çok olduğu illerden biri olan Şanlıurfa`da mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını masaya yatırmak için ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme’ programı düzenlendi.
Toplantıya Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu birçok kurum yetkilileri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali İzzettin Küçük; Şanlıurfa’dan 48 ile yapılan mevsimlik göçün sadece Şanlıurfa’yı değil gidilen illeri de olumsuz etkilediğini belirtti. Tarımsal göçün başta sağlık olmak üzere birçok konuda soruna yol açtığını da ifade eden Vali Küçük; ailece yapılan tarımsal işçi göçünden dolayı eğitim sisteminin de olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Vali Küçük, göç hareketliliğinin neden olduğu sorunlarla ilgili devletin önemli çalışmalar başlattığını kaydederek konuşmasına son verdi.
Konuşmaların ardından toplantıda, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek ise ‘tarımda hastalık ve erken ölüm nedenleri, kontrol programları ve hizmeti sunma şekli’ ile ilgili bilgiler verdi.(Osman Gülebak-İLKHA)