MARDİN - Mezopotamya bölgesinin en verimli geniş arazilerine sahip Kızıltepe ovasındaki çiftçiler, Nisan yağmurunun her damlasının altın değerinde olduğunu belirttiler.

Kızıltepe ovasında bu sene çiftçiler, yaklaşık 700 bin dekar buğday, 60 bin dekar arpa, 50 bin dekar mercimek ekti. Ekilen mahsullerin yaklaşık 100 bin dekarı susuz olduğu için susuz mahsul eken çiftçilerin umudu Nisan yağmuru oldu.

Nisan yağmurlarının ekinleri için önemli olduğunu belirten çiftçilerden Mehmet Nuri Yılmaz, “Bölgemizde bir atasözü var. Diyorlar ki, “Nisan ayında yağan yağmurun her bir tanesi altın değerindedir. Siz de görüp şahit oldunuz sulu ve susuz mahsuller ne kadar fark ediyor. Bölgemize GAP barajı gelirse buğday arpa pamuk yani tüm mahsuller için iyi olurdu. Halkımızın geçim kaynağı bu olduğu için herkes faydasını görürdü mağduriyetimiz fazla olmazdı.” ifadelerinde bulundu.

Sulu mahsullerin susuz mahsullerden daha iyi olduğunu söyleyen Yılmaz, “Nisan ayında yağmurun yağması gerçekten çok faydalıdır. Yağmurun yağmasını ummuyorduk. Mahsuller, hayvanlar ve tüm canlılar için çok faydalıdır. Susuz arazilerin ekilen mahsullerinde biraz mağduriyetler yaşandı. Bölgemizde sulu araziler için kuyular var ama bize doğru dürüst elektrik verilmiyor sürekli kesinti olduğu için sulu mahsulleri bazen etkiliyor. Ama susuz mahsullere nispeten daha iyidir. Şuan bulunduğumuz yerdeki mahsul kurudu ölmüş durumda. Artık yağmur gelse de etkili olmaz, tabi sulu olsaydı bu hale gelmezdi. Hem halkımız hem de hayvanlarımız için daha iyi olurdu.” diye belirtti.

Çiftçilerden Abdulvahap Seçilmiş ise, “Sulu mahsuller ürün tanesini alacak durumda yani sıkıntı gözükmüyor. Ama susuz mahsulde sıkıntı var. Kurtulsa dahi ürün verimi az olacak. Çünkü zamanında yeterince yağmur yağmadı. Bu gördüğünüz mahsuller kışın yağan yağmur ve kar suyuyla yetişmiş bu gördüğünüz mahsul ise kurumuş durumda artık geri gelme imkânı gözükmüyor.” dedi.  

(Mehmet Aslan - İLKHA)