DİYARBAKIR - Çermik ilçesine bağlı Yiğitler köyü, Güney mezrasında onlarca genç, işsizlik ve geçim sıkıntısından dolayı ailelerinden uzak gurbet hayatı yaşıyor. Köylerinde geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve bundan ötürü onlarca gencin batı illerine çalışmaya gittiğini söyleyen köy sakinleri; işsizlikten ve geçim sıkıntısından dolayı köyümüzden onlarca genç, batı illerine giderek inşaat işlerinde çalışıyor. Gençler, 6-7 ay ailelerinden uzaklarda çalışıyorlar. Bu durum hem gençlerimizi, hem de bizleri üzüyor.”dediler.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla yapan Yiğitler köyü sakini Abbas Kaçmaz, babadan kalma tarım mesleğini sürdürdüğünü belirterek, “1974 yılından beri tarım işiyle uğraşıyorum. O dönemde babam ile birlikte tarlalarımızı öküz ve atla sürüp, ekinlerimizi oraklarla biçiyorduk. Bu bayağı meşakkatliydi. Tabi bunun yanında işimizde bir bereket vardı. Şimdi ise çeşitli araçlar çıktı ve işlerimiz kolaylaştı. Fakat işlerimizde fazla bir bereket de kalmadı.”dedi.

“Onlarca gencimiz batıya çalışmaya gitti”

Köylerinde geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve bundan ötürü onlarca gencin batı illerine çalışmaya gittiğini söyleyen Kaçmaz, “Ben 12 nüfuslu bir aileye sahibim. 39 dönüm arazim var. 15 dönümünün 7’sine hayvanlarımız için arpa, 8 dönümünü ise bir yıllık buğday ihtiyacımızı karşılamak için ekiyoruz. Geriye kalan topraklarımızı ise geçimimizi temin için ekiyoruz. Fakat bu bizim ihtiyacımıza cevap veremiyor. Bundan dolayı 3 oğlum gurbete çalışmaya gitti. İşsizlikten ve geçim sıkıntısından dolayı köyümüzden onlarca genç, batı illerine giderek inşaat işlerinde çalışıyor. Gençler, 6-7 ay ailelerinden uzaklarda çalışıyorlar. Bu durum hem gençlerimizi, hem de bizleri üzüyor.”dedi 

Başka bir köy sakini Mehmet Taşkın ise, “Benimde 2 oğlum her yıl sezon açıldığında gurbete gidip çalışıyor. Yaklaşık bir yıl önce evlendirmiş olduğum oğlumun bir hayli masrafı oldu. Köydeki olanaklar ihtiyaçlarımıza cevap vermiyor. Mecburen gurbete çalışmaya gidiyorlar.”şeklinde konuştu. 

Deniz Taşkın isimli köy sakini ise, “2 hafta sonra köydeki gençlerimiz gibi ben de ailemden uzaklara gurbete çalışmaya gideceğim. Ailemizden uzakta yemek yapma, çamaşır yıkama gibi  bir çok sıkıntı yaşıyoruz. Bir de sevdiklerimizden uzak kalarak hasret çekmemiz de işin cabası. Ne yapalım kaderimiz böyle, yapacak bir şey yok. Her şeye rağmen sağlığımız yerinde Allah’a hamd ediyorum. “ dedi.

 (Şahin Tekdemir - İLKHA )