VAN- Turizm Haftası nedeniyle İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Aktuğ, bacasız fabrikayı herkesin sahiplenmesi gerektiğini söyleyerek, Van’ın gelecekte doğunun incisi olacağını ve bunu hak ettiğini belirtti.

 

Van Kültür Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Özellikle Van ve bölgenin İnanç Turizmine de son derece müsait olduğunu belirterek, gelen turistlere karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

 

“Van doğunun incisi olacak”
Aktuğ, herkesin turizme sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, “Birinci derecede memleketin bu bilinci kavraması gerekiyor. Yani turizmin bacasız bir ekonomi olduğunu ve 36 kapının ekmek yediğini herkesin bilmesi gerekiyor. Dışarıdan gelen turistleri aldatmamak, onlara olumsuz davranmamak adına, onları memnun etmek anlamında herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Ben bu anlamda bir takım eksikliklerimizin olduğunu düşünüyorum. Bu konuda insanların bilinçlenmesi gerekiyor. Turizmin toprağa ekilen ekinden fırından çıkan ekmeğe kadar turiste yansıdığını insanların bilmesi gerekiyor. Her kapıya katkı sağladığını insanların bilmesi gerekiyor. Bu anlamda her insanın ekonomiye sahiplenmesi gerekiyor. Bacasız ekonomiye, bacasız fabrikaya herkesin sahiplenmesi gerekiyor. Çünkü turizm kazançlı bir ekonomi kapısıdır. Bunu iyi yaparsak Van gelecekte doğunun incisi olacaktır. Doğunun incisi olmayı da hak ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“Amacımız Van Denizi’ni öne çıkarmak”
Van İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Turizm Haftası içerisinde Van Denizi’ni öne çıkarmak için Dralo yarışmaları düzenleyeceklerini belirterek, “Turizm Haftası bilindiği üzere 15-22 Nisan tarihleri arasında 81 ilde kutlanan bir faaliyet, bizde bugün itibariyle Çelenk Koyma töreni ile faaliyetlerimize başlamış olduk. Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Otelcilik Meslek Lisesi öğrencilerini Akdamar Adası’na ve akabinde Van Kalesi’ne geziye götüreceğiz. Bu projeyi Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte belirledik. Van’ın Akdamar Adası’nı, kalesini görmeyen ve bu yıl eğitim-öğretime başlayan öğrencilerimizin eğitim-öğretim gördükleri şehri tanımaları açısından, şehrin tarihi ören yerlerini görmeleri açısından böyle bir projenin uygun olacağını düşündük. Turizm Meslek Lisesi öğrencilerini ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerini 3 gün süreyle Akdamar Adası’na ve Van Kalesi’ne geziye götüreceğiz. Cumartesi günü Van Kalesi’nde 11.00’da fotoğraf sergimiz olacak, resim sergimiz olacak, Van Halk Oyunlarımızı sergileyeceğiz ve halaylar çekeceğiz. Aynı zamanda işletme belgeli otellerimiz o gün gelen misafirlerimize yöresel yemeklerimizi ikram edecekler. Ayran aşıdan tutun Kürt köftesine kadar, keledoştan tutun Sengeserine, Helisesine kadar gelen misafirlerimize yöresel yemeklerimizi ikram edeceğiz. Pazar günü Edremit Su Sporları Merkezi’nde Dralo yarışmalarımız olacak. Van Denizi’nin öne çıkması anlamında bir düşüncemiz bu, Nisan ayının sonuna doğru Van Denizi’nde su sporları yapılabiliniyor anlamında bir imaj oluşturabilmek bütün gayemiz. Böylece etkinliklerimizi tamamlamış olacağız” dedi.

 

“Newroz tatilinde 26 bin İranlı Turist Van’ı ziyaret etti”
Mart ayı içerisinde Van’da 27 bin 880 turistin geldiğini belirten Aktuğ, “Bunun 26 bini İranlı Turist. Newroz dolayısıyla ilimize gelen turist sayısı 27 bin 880’e ulaştı. Buda ilimiz adına gerçekten çok sevindirici. O gün bütün işletme belgeli otellerimiz ve belediye belgeli otellerimiz ful çalıştılar. Artık otellerimizde yer kalmamıştı. Gelen misafirlerimiz yer bulmakta güçlük çekiyorlardı. Buda ilimiz adına çok sevindirici bir durumdur. Şuanda ilimizde 11 tane işletme belgeli otelimiz var. Bu otellerimizin yatak kapasitesi bin 747 tanedir. Buna belediye belgeli, öğretmen evleri ve polis evini dâhil etimiz zaman toplam yatak kapasitemiz bir gecede 3 bin 537 oluyor. Yani biz bir gecede 3 bin 537 insanı ağırlayabiliyoruz. İlimizde 44 tane turizm acentesi bulunmaktadır.  Bakanlığımızdan belge almış 17 tane de rehberimiz var” diye konuştu.

 

“80’li yıllarda Van’a 4-5 kat turist geliyordu”
Van’a gelen turist sayısında artış yaşandığını belirten Aktuğ, “80’li yıllarda bu memleketin nüfusu 150 bin 200 bin civarındayken 4 katı, 5 katı ilimize turist geliyordu. O dönemlerde yaşayan her insan bunu çok iyi biliyor. Otellerde yer bulamayan yabancı turistler Edremit’e, Akdamar Adası’nın karşısındaki geniş alana, Amik Kalesi’nde çadırlar kurarak çadırlarda kalıyorlardı. Daha sonra memleketin bir takım olumsuz yönleri bunlara yansıyınca ve bunlar gündeme geldiğinde de insanların kafasında bir güven problemi oluştu. Acabası bir soru işareti oluştu insanlarda. Maalesef o günden sonra da memlekete gelen turist sayısı gün geçtikçe azaldı. Ama barış sürecini işin içerisine kattığımız zaman geçen yıl ve bu yıl Van’a gelen turist sayısında baya sevindirici rakamlara ulaştığımız görülebiliniyor” ifadelerin kullandı.

 

“İnanç Turizmine önem veriyoruz”
İnanç Turizmi anlamında birçok yerde çalışmalarının devam ettiğini belirten Aktuğ, “İnanç turizmi anlamında geçen yıldan Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin kalmış olduğu Horhor Camisi’nin restorasyonunu yaptık. Geçen yıl ibadete açtık. 100 yıldan sonra ibadete açıldı. Erek Dağı eteklerinde kaldığı yerlerle ilgili de yol yapım çalışmalarımızı ve restorasyon çalışmalarımızı başlattık. Orada Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin kaldığı bir yürüme yolu ve oradaki caminin restorasyonu yapıldı. Zannediyorum bundan sonrada inanç turizmi anlamında Rölöve Anıtlar Müdürlüğümüzün ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün bu anlamda çalışmaları devam edecektir. Hüsrevpaşa ve Kayaçelebi camilerimizin şuanda restorasyonları devam ediyor. Depremde zarar görmüşlerdi. Eski Van şehrindeki camilerimizin de restorasyon çalışmalarına başladık. Orada da çalışmalarımız fevkalade gidiyor” şeklinde konuştu.

 

“Çözüm süreci turizmi olumlu etkiledi”
İnsanların artık endişeye kapılmadığını belirten Aktuğ son olarak, “Düne kadar Van’a gelen insanlar Başkale’deki Bartelemous Kilisesi’ne gitmekte endişe ediyorlardı. Güvenden yana acaba bir şey yaşar mıyız endişesine kapılıyorlardı. İnsanlar artık o endişeyi taşımıyor. Bartelemous’a gide biliyorlar, Vanadokya’ya gidebiliyorlar. Travertenlere gidebiliyorlar. Van’a gelen turist kafilesi artık Hakkâri’ye grup yapabiliyor. Hakkâri’ye gidebiliyorlar. Ciro Dağı eteklerine gidebiliyorlarsa demek ki çözüm sürecinin memleketin turizmine baya olumlu katkıları olmuştur” ifadelerine yer verdi.  (Murat Dalgın-İLKHA)