Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlıkta düzenlediği "Makro ekonomik gelişmeler ve 2014 yılı ilk çeyrek bütçe gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sosyal medya şirketlerinin vergilendirilmesine yönelik soru üzerine Şimşek, KDV`nin alınmasında sorun olmadığını çünkü KDV`yi, reklamı veren tarafın ödediğini söyledi. Burada sorunun gelir ve kurumlar vergilerinde yaşandığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Sosyal medya şirketleri Türkiye`de bir iş yeri veya daimi temsilcilik açmazsa, özetle gelir ve kurumlar vergisi ödemiyorlar. Çünkü çifte vergilendirme anlaşmalarına baktığınız zaman yabancı bir mükellefin bir ülkede vergi vermesi için bir iş yerinin veya daimi bir temsilciliğinin olması gerekiyor. Bu çerçevede analiz ettiğimizde, Türkiye`de mutlaka bir iş yeri veya daimi bir temsilcilik açmaları gerektiğine inanıyoruz. Çünkü sosyal medya şirketlerinin Türkiye`deki ticari faaliyetleri, arızi faaliyetler değildir. Süreklilik arz eden ekonomik, ticari faaliyetlerdir. Dolayısıyla bu şirketler eğer iyi niyete sahiplerse, Türkiye`den de bir kazançları söz konusu. O zaman kendi itibarlarıyla da paralel olarak Türkiye`de süreklilik arz eden faaliyetlerinden dolayı temsilcilik veya bir iş yeri açmaları gerekiyor."

Şu anda Türkiye`de bulunan herhangi bir gazete veya web sitesinin bu vergileri ödediğine işaret eden Şimşek, sitelerine reklam alan Türk şirketlerinin hem KDV hem Kurumlar Vergisi hem de Gelir Vergisi ödediklerini ifade etti. Şimşek, "Peki uluslararası şirketler neden bu haksız rekabete yol açsın, bu kabul edilebilir bir durum değil" dedi.