Haaretz gazetesine konuşan İsrailli yetkililer, havaalanına gelen neredeyse tüm Türkiye vatandaşlarının iç çamaşırlarına kadar soymayı da içeren aşırı ve aşağılayıcı kontrolleri rutin olarak uyguladıklarını ifade etti. Bir bakanlık yetkilisi, uygulamayı şöyle anlattı: “Türkiyeli yolcular havaalanında her zaman ayrı bir yere alınır. Çantaları didik didik aranır. Aşırı şekilde sorgulanır. Onlar da güvenlik gerekçeleriyle bunu anlayışla karşılar. Ama iş elbiselerini çıkarttırarak aramaya gelince küçük düşürüldüklerini anlayıp isyan ederler. Türkiyeli işadamları ve turistler bundan şikayetçi olagelmişlerdir. Türklerin aşağılanması seremonisi rutin bir uygulamadır.”

Gazete, İsrail hükümeti ya da dışişleri bakanlığının davet ettiği misafirlerin bile zaman zaman bu aşağılamaya maruz bırakıldığına dikkat çekti. Habere göre yabancılar çoğunlukla İsrail’e gelişlerinde değil, ülkeden ayrılırken eziyet görüyor.

“TÜRKİYE BİR KERE AYNISINI YAPTI, HERKES FERYAT ETTİ"
Bakanlık yetkilisi, havaalanındaki problemin farkında olduklarını ve düzeltmek için çaba gösterdiklerini, fakat bunda başarılı olamadıklarını ifade etti.

İsrail vatandaşlarının Atatürk Havalimanı’nda bugün benzer bir muamele gördüğüne dair haberlere atıf yapan yetkili, “Türkler bize bir kere böyle muamele etti, herkes feryat etti.” ifadelerini kullandı.