VAN - Van’da ilkbahar mevsiminde dağlarda yetişen ve yöresel yemeklerde kullanılan çiriş otu, tezgâhlardaki yerini alırken satıcılar halkın ilgisinden memnun.
Havaların ısınmasıyla yeşeren çiriş otunu, yüksek kesimlerden toplayarak kent merkezine getirdiklerini söyleyen Satıcı Mütalip Fidan, "Çirişi otu yaklaşık 5-6 önce tezgâhlardaki yerini aldı. Çiriş otu yeni çıktığı için 2-4 TL arasında satılıyor. Birkaç gün sonra bu fiyat daha da düşecektir. Çiriş otu birçok bölgede yetişiyor. Çiriş otu özellikle yabancı insanların dikkatini çok çekiyor. Çiriş otuna büyük bir rağbet var. Seviler bir yiyecektir. Çiriş otunun özellikle faydası çoktur. Çiriş otunun ömrü bir aydır, bir ay sonra piyasada kalmaz. Gerçekten Van halkı çiriş otuna büyük ilgi gösteriyor. Yöresel yemeklerde kullanılan bu bitki yeni çıktı. Şuan fiyatları da çok uygun, çiriş otu çorbalarda ve çeşitli yöresel yemeklerde kullanılıyor." dedi.
“Çiriş otu her hastalığa derman”
Çiriş otunun faydalarına da değinen Fidan, “Birçok bölgede yetişen çirişin neredeyse her hastalığa dermandır. Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş otu, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Çiriş otunun büyük faydaları da var. Çiriş otu müzmin ağrıları, idrar söktürmek, romatizma ağrıları, saçkıran tedavisine çok iyi geliyor.” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)