BATMAN-Sason’da geçtiğimiz günlerde yaşanan don olayları çilekleri vurdu. Gece hava sıcaklığının düşmesi sonucu meydana gelen don çileklerin yapraklarını döktü. Yaklaşık 300 dönüm çilek dondan etkilendi. 

Çilek üretimin en çok yapıldığı köylerden Köprübaşı, Cevizli ve Yeniköy’de don olaylarının meydana geldiğini belirten Köprübaşı Köyü Muhtarı Abdullah Şahin, “Seçim günü yağan kardan sonra 3-4 gün geceleri don olayları yaşandı. Daha sonra çileklerin yapraklarının tek tek dökülmeye başladığını gördük. Yeni çiçek açmaya başlayan çilek yapraklarının çoğu döküldü. Yaprakların yaklaşık  yüzde 2 si kaldı. Eğer don vurmasaydı, 20-39 gün sonra mahsul almaya başlayacaktık. Zor durumdayız, Çilekten başka gelirimiz yok. Yetkililerden yardım talep ediyoruz” dedi.

Şahin, serada yetiştirdikleri çileklerin bile dondan etkilendiğini ve yapraklarının döküldüğünü kaydetti.

Köylülerden Mizbah Şahin ise “Bir tek gelirimiz çilekti, onu da don vurdu, Batman Milletvekili olan Maliye Bakanımızın ve milletvekillerimizin bize destek vermelerini bekliyoruz. Yoksa evlerimizi toplayıp, köyü boşaltıp  başka illere taşınmak zorunda kalacağız.” ifadelerini kullandı. 

Sason Kaymakamı Cihat Arık da konunun kendilerine intikal ettiğini fakat üreticilerinin çoğunun tarım sigortası yaptırmadıkları için zararlarının Tarım Bakanlığı tarafından karşılanmayacağını buna rağmen İlçe Tarım Müdürlüğünü görevlendirerek köye gönderdiklerini ve yapılabilecek her türlü yardımı yapmaya çalışacaklarını ifade etti.(Veysi Rüzgar-İLKHA)