MERSİN- Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı ‘12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’ nedeni ile yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Türkiye ve gelişmiş ülkelerde ölüm istatistikleri incelendiği zaman, ölüm nedenlerinin arasında ilk sırada kalp ve damar hastalıklarının geldiği belirtildi.
Kalp sağlığını koruma konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, sağlık yaşam alışkanlıklarını kazandırmak ve kalp sağlığına dikkat çekme amacıyla 1988’den beri 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlandığını belirten Dr. Başarılı, Türkiye’de ve gelişmiş ülke ölüm istatistikleri incelemesinde ölüm nedenlerinin arasında ilk sırada kalp ve damar hastalıklarının bulunduğunu söyledi.
Kalp hastalıkları ölümlerde ilk sırada
Yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, kalp-damar hastalıkları nedenlerinin üçte birini oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Başarlı, “Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı tüm ölümler içinde yüzde 43 ile ilk sırada gelmektedir. Toplumumuzda koroner kalp hastalıklarından ölümler 45-74 yaş grubu için diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek seviyelerdedir.” diye açıkladı.
Kalp hastalığını tetikleyen risk faktörleri
Başarılı kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu tetikleyen risk faktörlerini şöyle sıraladı: “Daha önce geçirilmiş kalp-damar hastalıkları, yaş, cinsiyet ve kalıtım faktörlerinin dışında en önemli risk faktörleri, yüksek kan basıncı, sigara, doymuş yağların yüksek miktarda tüketimi, aşırı tuz kullanımı, diyabet, şişmanlık, stres ve fiziksel aktivite yetersizliği ile eşlik eden yükselmiş kan yağlarıdır.”
Günümüzde kalp-damar hastalıklarında görülen artışın nedenleri hakkında ise Dr. Başarılı şunları aktardı: “Koruyucu sağlık önlemlerinin değerini bir kez daha göstermiştir. Sağlıklı beslenme, aşırı tuz tüketiminin önüne geçilmesi, hazır gıdalar yerine taze doğal besinlerin tercihi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp salığını koruma önlemleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak, güler yüzlü olmakta önemlidir.” (Osman Öksüz-İLKHA)