VAN - Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, bölgede üretim yapan çiftçilerin pazarlama sorunlarının olduğunu söyleyerek, çiftçilerin pazarlama ve bölgedeki fiyat belirsizliğinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

 

Aynı zamanda bölgeye yapılan desteklerden de şikâyetçi olduklarını belirten Özgökçe, çiftçilerin çok kısıtlı günlerde üretim yaptığını ve buna göre bölgede üretim yapan çiftçiye destek gönderilmesini söyledi.

 

“Van’da kuraklık tehlikesi var"

2003 yılından bu yana Van’da ki çiftçilere hizmet götürdüklerini söyleyen Özgökçe, “Odamız 2003 yılında kuruldu. Odamız kurulduğu günden bu yana çiftçilerimize hizmetler götürmektedir. Çiftçilerimizin dosyalarını sürekli güncelleştiriyoruz. Çiftçilerimizin yatırımlarını takip ediyoruz. Günümüzdeki şartlara göre çiftçilerimizin daha iyi verim elde etmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl Türkiye genelinde yağmur ve kar çok az düştü. Şimdilik kuraklık tehlikesi var. Fakat tam anlamıyla kuraklık vardır diyemeyiz. Çünkü ünümüzde daha yağması beklenen yağmurlar var. Bu sezonda yağmurlar gelebilir. Kuraklık olabilir. Çiftçilerimizi bu konuda uyaracağız.  Kuraklık olursa devletin çiftçilere büyük destek vermesi gerekiyor. Çiftçilerin hasar tespitlerinin yapılması gerekiyor. Hangi bölgelerde ne kadar kuraklık yaşandığının tespiti yapılması gerekiyor. Böyle durumlarda valilik tarafından komisyon kurulur. Bazı kurumlardan üyeler alınarak hasar tespitleri yapılır. Yapılan zarar tespitleri bakanlığa sunulur. Bu zararlara göre çiftçilere destek yapılır.” dedi.

 

“Çiftçilerimizin modern tarım yapmalarını istiyoruz”

Hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Özgökçe, “Çiftçilerimizin pazarlama sorunları var. Çiftçilerimizin pazarlama sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Verimli ırklarla çalışmalarını öneriyoruz. Yatırımlarının verimli olması için kendilerine önerilerde bulunuyoruz. Çiftçilerimize bu uyarıda bulunmak istiyorum. Bölgemizin koşulları ağırdır. Bu bölge koşullarında yetişecek ürünler bellidir. Bu ürünlerinde sertifikalı ve daha iyi bir ürün olması gerekiyor. Bu konuda gelişmiş ırklarla çalışmalarını istiyoruz. Bu anlamda çok iyi yetişen bağ bahçe ürünlerini yetiştirmelerini öneriyoruz. Çiftçilerimizin en önemli sorunu pazar sorunudur. Çiftçilerimizi ürettikleri ürünleri satamadığı zaman o ürünler ellerinde kalıyor. Bu konuda Et Balık Kurumu’nun çiftçilere cevap vermesi gerekiyor. Et Balık Kurumu depremde zarar gördüğü için kısıtlı çalışıyor. Bu anlamda çiftçilerimize cevap veremiyor. Toprak Mahsülleri Ofisi bölgemizde yoktur. Var fakat aktif değil. Buda çiftçilerimizin işini görmüyor. Çiftçilerimizin ürettiklerini satabilecekleri yerler olmalıdır. Bu konuda tarıma dayalı yan sanayilerin gelişmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.  

 

“Devletin batıya yaptığı destekle doğuya yaptığı destek eşit değil”

Doğuda üretim yapan çiftçilerin daha az verim aldığını söyleyen Çiftçi, “Bölgemizde yılın 7 ayı hemen hemen kıştır. Geri kalan 5 ayı yazdır. Çiftçilerimiz çok kısıtlı günler içerisinde üretim yapıyor. Çiftçilerimize bu koşullarda destek verilmelidir. Çiftçilerimize verilen desteklerden şikâyetçiyiz, çünkü verimi düşük oluyor. Devletin batıya yaptığı verimle doğuya yaptığı verim eşit değil. Batıdakiler çok ürün yaptıkları için daha çok verim alıyorlar. Batıdakiler buğdaydan 1/40 verim alırken doğudakiler 1/10 veya 1/12 verim alıyor. Bunun için devlet bunu gözeterek buradaki çiftçilere destek vermesi gerekiyor. Buradaki çiftçilere verilen desteğin attırılmasını istiyoruz. Köylerin cazip hale gelmesi için devletin cazip bir program yapması gerekiyor. Bölgedeki ürettiklerimizi ve tükettiklerimizi programlaması gerekiyor. Bunun yanı sıra bölgemizde birde fiyat belirsizliği var. Bu fiyat belirsizliğinin de ortadan kaldırılması gerekiyor. Balık ve Et Kurumu’nda bugün etin kilo 15-16 TL’den satılırken, kasaplarda 20-25 TL arası satılıyor. Bunun için bu fiyat belirsizliğinin de ortadan kaldırılmasını istiyoruz.” diye konuştu.  (Murat Dalgın-İLKHA)