BATMAN- Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi yetkilileri, zamanında ödenmeyen faturalarla ilgili yapılan işlemlerin Enerji Piyasası Denetleme Kurulu talimatları kapsamında olduğunu açıkladılar. Yetkililer, belirlenen tarihler arasında borcunu ödemeyen abonelerin elektriğinin, EPDK yönetmenliği kapsamında kesildiğini ve kesme- açma ücretinin de aynı yönetmenlik talimatları doğrultusunda alındığını ifade ettiler.
“Yasalar dışında işlem yapmamız söz konusu değil”
Halk arasında dillendirilen, ‘Özelleştirme oldu, şirket hukuksuz uygulamalar yapıyor’ söyleminin gerçeklikle alakası olmadığını aktaran yetkililer, EPDK’nın bu konudaki yönetmeliğini hatırlattılar. Yetkililer, "Yönetmenliğin uygulanması bu bölgeye has değildir. Türkiye genelindeki tüm şirketler, buna uymak zorundadır. Biz de bu yönetmenliğe uyuyoruz. Şirketimizin yasalar dışında bir işlem yapması asla söz konusu değildir.” şeklinde konuştular.
“Denetlenen bir kurumuz”
Dicle EDAŞ yetkilileri, kanun ve nizamlara saygılı bir kuruluş olduklarını belirterek, görev alanları dışına çıkmalarının asla söz konusu olamayacağının altını çizdiler.
EPDK’nın yönetmenlikleri dışına çıkmaları durumunda ağır yaptırımlarla karşılaşacaklarını belirten yetkililer, şöyle konuştu: “Dicle EDAŞ olarak, bölgedeki bazı sıkıntılara rağmen kesintisiz ve kaliteli enerji vermek için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Hedefimiz, vatandaşlarımızı mutlu etmektir. Bu yönlü çalışmaları yaparken, diğer taraftan da yükümlü olduğumuz bir devlet kuruluşu var. Biz de denetleniyoruz. EPDK’nın yönetmenlikleri dışına çıkmamız söz konusu değildir. Borçtan dolayı elektrik kesintileri, kesme-bağlama faaliyetleri tamamen yönetmenlik kapsamında yapılmaktadır. Bunu uygulamama gibi bir durum söz konusu olamaz. Vatandaşlarımızdan ricamız borçlarını zamanında ödemeleridir. Bu yapıldığı takdirde zaten bir sıkıntı olmayacak, kaliteli ve kesintisiz enerji konusunda da önümüzü açacaktır.”
“Yönetmenlikte ne var?”
EPDK`nın Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmenliği`nin 24. maddesinde şu ibareler yer alıyor: “Müşterinin perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmalar kapsamında öngörülen ödemeleri zamanında yapmaması halinde, nihai tüketicilere enerji tedarik eden lisans sahibi şirketlerin bildirimi üzerine, en geç 5 iş günü içerisinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından elektriği kesilir. Söz konusu durum iki gün içerisinde dağıtım şirketi tarafından ilgili tedarikçiye bildirilir. Perakende satış sözleşmesinde belirlenen gecikme zammı fatura son ödeme tarihinden itibaren uygulanır. Uygulanacak gecikme zammı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranını aşamaz. Aynı kullanım yerine ait başka müşterilerin önceki dönemlere ilişkin tüketimlerinden kaynaklanan borçları, yeni müşterinin üstlenmesi talep edilemez.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)