BİNGÖL - Bingöl merkeze Çeltiksuyu Köyü hudutlarında kurulan ve köylülerin protesto ettikleri asfalt şantiyesi ile ilgili açıklamada bulunan TEMA Bingöl Temsilcisi Karaarslan, "ÇED raporu aldığını beyan eden firma yetkilileri, ÇED raporunun halka rağmen alındığını ya da gizliden alındığını adeta itiraf etmişlerdir.” dedi.
Çeltiksuyu köyü yerleşkesinde kurulan asfalt şantiyesinin tarım alanları ve su kaynakları için büyük tehlike teşkil ettiğini savunan Karaarslan, bu bölgede tarımsal bütünlüğün ve doğal varlıkların korunmasının en temel gereklilik olduğunu söyledi.
Bu alanların tarım dışı kullanılamayacağını, hatta kamu yararı kararı alınmadan bu alanlarda hiçbir faaliyet yürütülmeyeceğini ifade eden Karaarslan, "Bölgede ÇED raporu aldığını beyan eden firma yetkilileri, ÇED raporunun halka rağmen alındığını ya da gizliden alındığını adeta itiraf etmişlerdir. Varsa bir ÇED süreci bu ÇED in köylüler ile yapılan toplantı ile sunumu gereklidir. Bu sunum ve tanıtım yapıldı ise bu duyarlı köylüler o zaman da karşı çıkmış olacaklardır. Yol ihaleleri ya da kamu hizmetler alanında tüm yüklenici firmalar, kendi şantiye ve temin alanlarını sağlamak ve bu alanların uygulama kurallarını anayasada belirtilen standartlarda yerine getirmesi gereklidir. ÇED alınması bu alanın kullanılmasını doğrulamaz, Bu gün Türkiye`de ÇED raporları para ile alınan ve içeriğinde sadece koruma tedbirleri yazılı olan bir dosya ve belgeden ibarettir. Bu belge tek başına yanlışları doğrulamayacağı gibi korumayı da belge yapmaz.” dedi
Murat Nehri Su Havzası olan bu alanda uygulama sonuçlarından doğan atıkların başta Göynük Çayı olmak üzere Murat Nehri için büyük tehlikelere yol açacağını vurgulayan Karaarslan, “Bingöl`de bulunan Murat Nehri şu anda dünyada en temiz kalmış 20 nehir arasında yer almaktadır. Bu alanın korunması, tarımsal bütünlüğü olan Çeltiksuyu tarım arazilerinin korunması en doğal bir haktır. Bu köyün ve köylülerin tek başına bir sorunu olmamalıdır. Bütün Bingöllülerin bu alanda destek vermeleri ve yasal yollardan bu işin iptalini sağlayacak işbirliğini sağlamaları gerekmektedir. Asfalt yapımına uygun üretim tesisleri için alternatif alan çalışması yapılmalı ve koruma tedbirleri ile doğanın korunması öncelenmelidir.” ifadelerine yer verdi. (Nihat Kanat - İLKHA)